Frontiera e pe mijloc, daca nu trebuie sa cautam talvegul. Peste senal, echipe mixte de politisti romani si bulgari impart misiunile. Sa previna si sa combata. Trecerea ilegala a frontierei si braconajul, cele mai raspandite infractiuni. SRP 30

Frontiera e pe mijloc, daca nu trebuie sa cautam talvegul. Peste senal, echipe mixte de politisti romani si bulgari impart misiunile. Sa previna si sa combata. Trecerea ilegala a frontierei si braconajul, cele mai raspandite infractiuni.

SRP 306. Salupa. Un comandant, un sef mecanic, plus un observator. Echipaj. In ordinea enumerarii, Ilie Mande, Valentin Sorica si Tinel Durbac. Si noi, sa vedem cum sta treaba cu politia de frontiera, talvegul, senalul si fenomenul infractional pe Dunare. Raza de actiune: Chiciu-Calafat.

INTRO. De cand am pus piciorul pe vapor, am avut drept laitmotiv linia de frontiera. De unde stim noi cand plutim in apele noastre sau ale vecinior bulgari? Ni se explica: ""Linia de frontiera e imaginara, trece pe mijlocul fluviului cand acesta are o singura albie. Daca apa curge pe doua brate, granita trece pe mijlocul bratului care contine talvegul."" Adica linia care uneste intre ele punctele cele mai adanci ale albiei unei ape curgatoare. Dupa DEX. Apoi, Dunarea fiind o apa internationala, este permisa tuturor navigarea pe senal. Senalul este portiunea navigabila. Tot dupa DEX. Acum, senalul poate sa fie la noi, poate sa fie la ei...

PE SENAL. Pe senal, cu salupa Politei de Frontiera Giurgiu. Pe o raza de 30 de kilometri fluviali, cateva barci de pescari. Toti cu setcile goale. Amarati... ""Macaroaneeee! Scoala€™te, ma! N-ai citit regulile de protectie a muncii!? N-ai voie sa dormi in barca. (Spre noi) Saracua€™. A fost toata ziua la coceni. Vai de ei!"" Macaroane si tovarasul de barca, din Oinacu. Cu cizme gumate, cu mainile cernite de atatea toane. Toane de dat la peste cu setca. Cu flanele peste flanele, cu apa in barca. Cu acte in regula. Amenzile sunt mari si nu merita ""sa calci stamb"". Comandantul Mande ii stie pe toti. De la jumaa€™ de kilometru departare. De exemplu, aia doi - intr-o barca aproape de mal - au doua dosare penale. Peste sub dimensiuni, unelte interzise... Acum s-au potolit.

Altii stau la mal, cu undita. Sa aiba ce pune pe masa. Unii vin sa mai faca un ban. Doar cativa, pentru ca Dunarea le curge prin suflet ca sangele prin vene.

PATANII. Gata. Am cercetat pescarii, salupa vajaie printre barje. Destinatia: Km fluvial 514. Ostrovul Kama-Dinu. O bucata de pamant genuin si o plaja virgina. Ca un vis al nimanui in mijlocul apei. Ar putea concura oricand la distinctia ""Blue Flag"". Nimeni nu o vrea, nimeni nu face nimic pentru ea... Tinel masoara apa. E prea mica, nu putem trage la mal. Din contemplarea naturii ne trezeste anuntul comandantului: ""A murit motorul."" Motorul salupei. La un kilometru de mal. Timp de povesti... Comandantul Mande e politist de frontiera din a€™92. Pe vremea embargoului a fost detasat la frontiera cu sarbii. Urmariri ca-n filme. Dupa traficantii de motorina si benzina. Le trecea Dunarea prin curte... Asteptau sa plece politia si o zbugheau ca din pusca. Prinde-i daca poti! Regula era sa tragi in motor. Odata a impuscat pe unul... A ricosat glontul. In 14 ani, a gasit patru cadavre. Asa, plutind pe apa. Unul, chiar aici pe ostrovul asta frumos, incalcit in tufaris. Pe unii nu venea nimeni sa-i ia. I-a legat de salupa si i-a dus in port... Hrrrr! Sorica a pornit motorul.

POLITISTI BILINGVI. Pe drum, adica pe apa, spre portul Giurgiu, comandantul Mande radiografiaza fenomenul infractional pe Dunare. ""Cel mai mult ne confruntam aici cu braconajul. Transport de peste fara forme legale, comercilizare de peste fara forme legale, folosire si detinere de unelte interzise, import de unelte interzise. Dar avem o foarte buna colaborare cu bulgarii. Misiuni de patrulare pe Dunare in comun. O data punem noi o nava, o data ei. Unul din cei trei membrii ai echipajului trebuie sa stie obligatoriu limba celuilalt.""
Debarcam, lamuriti cu talvegul, senalul si braconierii. SRP 306 are intalnire cu un SRa€¦ ""nu stiu cum"" bulgaresc.

STATISTICA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.