Numarul bolnavilor care au acces la noile terapii oncologice, chiar si la patru ani de la inregistrarea unor medicamente, este destul de limitat din cauza costurilor ridicate, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, medicul oncolog Florin Bacanu,
Numarul bolnavilor care au acces la noile terapii oncologice, chiar si la patru ani de la inregistrarea unor medicamente, este destul de limitat din cauza costurilor ridicate, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, medicul oncolog Florin Bacanu, de la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti, cu ocazia unei intalniri de lucru, organizate de compania Roche Romania, avand ca tema noile terapii in afectiunile neoplazice. Florin Bacanu a prezentat un raport al Institutului Karolinska, realizat in colaborare cu Academia de Studii Economice din Stockholm, privind accesul la terapia antineoplazica in Europa. "Accesul la noile terapii inseamna cresterea supravietuirii bolnavilor de cancer. Tratamentele noi nu aduc nici un beneficiu daca nu sunt folosite la pacientii care au nevoie de ele", a mai spus medicul Bacanu. Autorii raportului au evaluat accesul la medicatia antineoplazica din 19 state ale Europei, cu o populatie totala de 447 de milioane de locuitori, adica 76% din populatia totala a continentului (cu exceptia Rusiei si Turciei). Raportul analizeaza tratamentul celor mai frecvente cancere, respectiv de san, pulmonar, colorectal si limfoamele non-Hodgkin. Potrivit studiului, in cercetarea cancerului in Europa sunt investite anual aproximativ 3,5-3,9 miliarde de euro, printr-un efort combinat, respectiv public (1,43 miliarde) si privat (2,1-2,5 miliarde). Donatiile reprezinta aproximativ jumatate din cheltuielile publice legate de cercetarea cancerului. Agentiile guvernamentale (in Romania, Agentia Nationala a Medicamentului - ANM) negociaza pretul noului medicament si pot decide compensarea sau nu a respectivului produs. In anumite state este necesara o evaluare economica a raportului cost-beneficiu a produsului, inainte de a se lua o hotarare privind compensarea sau pot fi solicitate studii de impact asupra bugetului, in anii ce vor urma. In Romania sunt necesare aprobari speciale din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu privire la initierea terapiilor de ultima generatie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.