Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va finanta, in Romania, proiecte in valoare de pana la un miliard de euro pe an, in baza unui memorandum de intelegere semnat de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si presedintele BEI, Philippe Maystadt.
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va finanta, in Romania, proiecte in valoare de pana la un miliard de euro pe an, in baza unui memorandum de intelegere semnat de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu si presedintele BEI, Philippe Maystadt. Fondurile vor fi orientate catre anumite proiecte, valoarea finantarii putand fi ajustatata in functie de necesitati, se arata intr-un comunicat al BEI.
Cooperarea dintre banca europeana si Romania va viza cofinantarea in urmatorii ani a proiectelor care vor atrage fonduri europene, implementarea programelor care utilizeaza sumele alocate de BEI, imbunatatirea surselor de finantare a intreprinderilor mici si mijlocii. De asemenea, BEI va sprijini investitiile municipalitatilor si va acorda consultanta Guvernului si companiilor pentru implementarea proiectelor. "Acordul marcheaza angajamentul pe care si-l asuma banca in fata unui stat membru al UE", a declarat Maystadt, la Atena, la semnarea memorandumului. El a afirmat ca, avand in vedere amploarea proiectului, BEI va deschide, in curand, un birou local la Bucuresti.
Credite pentru CFR, Tarom si Metrou
Ministerul Finantelor Publice (MFP) va contracta imprumuturi externe in valoare de circa 144 de milioane de euro si de cel mult 92,3 milioane de dolari, pentru finantarea partiala a proiectelor de modernizare a companiilor CFR, Tarom si Metrorex, derulate de Ministerul Transporturilor. Pentru programul de dotare a CFR Calatori cu 120 de rame automotor, MFP va contracta un imprumut de 70,66 milioane de euro, suma ce va fi utilizata pentru avansul de 20% din valoarea ultimului lot de piese, precum si pentru platile datorate la livrare, conform unei hotarari aprobata de Guvern in aceasta saptamana. Un alt imprumut in suma maxima de 92,35 milioane de dolari va fi folosit pentru plata de catre operatorul national de transport aerian Tarom a unei parti din contravaloarea primelor doua aeronave tip Airbus 318, dintr-un total de patru avioane contractate in urma cu doi ani, si pentru acoperirea avansului aferent perioadei mai 2005 - martie 2006. Un alt proiect al Ministerului Transporturilor care va fi finantat partial din imprumutul MFP este introducerea sistemelor de centralizare electronica in statiile de cale ferata, pentru care vor fi contractate 51 de milioane de euro. Pentru derularea contractului Metrorex de mentenanta a materialului rulant si feroviar pentru circulatia in tunel, MFP va contracta un imprumut de 22,4 milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.