Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Paul Cononov, a declarat ca, daca adancimea senalului dupa efectuarea primelor amenajari la canalul Bastroe era de pana la trei metri, acum aceasta s-a redus simtitor, informeaz
Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Paul Cononov, a declarat ca, daca adancimea senalului dupa efectuarea primelor amenajari la canalul Bastroe era de pana la trei metri, acum aceasta s-a redus simtitor, informeaza Rompres. "Lucrarile de reamenajare a canalului Bastroe din Ucraina, realizate pana in prezent, s-au colmatat", a afirmat Cononov, confirmand pentru prima data informatiile neoficiale privind colmatarea canalului. El a precizat ca suma despre care ministrul Transporturilor din Ucraina spunea recent ca va fi alocata anul viitor pentru continuarea lucrarilor la canalul Bastroe, circa 200 de milioane de grivne (echivalentul a 40 de milioane de dolari), este foarte mica. "Circuitul natural al apelor demonstreaza lipsa de oportunitate a lucrarilor la canalul Bastroe, in conditiile in care si specialistii ucraineni din cadrul Rezervatiei Delta Dunarii au afirmat acelasi lucru. Ucraina trebuie sa tina cont de Conventia Espoo si de deciziile institutiilor europene, in conditiile in care exista instrumente de sanctionare a tarii vecine atunci cand aceasta nu respecta conventiile internationale", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului.
Viktor Vladimirovici Bezdolnii, director Delta Lotman, companie de stat din Ucraina care se ocupa de realizarea canalului, a declarat ca lucrarile de construire a canalului Bastroe "incep de la zero", informeaza agentia de presa "Rusia la zi". El sustine ca, de fapt, problemele sunt generate de autorizatiile care au expirat si de pretul stabilit pentru construirea canalului, care, intre timp, pe plan international, a crescut simtitor. De altfel, Bezdolnii sustine continuarea lucrarilor de construire a canalului Bastroe, in ciuda pierderilor inregistrate pana acum.
In august 2005, in ciuda protestelor organizatiilor internationale pentru protectie a mediului, autoritatile ucrainene au inceput in mod oficial primele lucrari la canalul Bastroe, studiile atragand atentia asupra impactului negativ pe care canalul il are asupra Deltei Dunarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.