Romanii deportati din Basarabia, Bucovina de Nord sau Tinutul Hertei ar putea primi despagubiri de la statul roman pana la sfarsitul acestui an. Refugiatii sau mostenitorii acestora vor fi despagubiti chiar daca nu pot proba cu documente ca au detinu
Romanii deportati din Basarabia, Bucovina de Nord sau Tinutul Hertei ar putea primi despagubiri de la statul roman pana la sfarsitul acestui an. Refugiatii sau mostenitorii acestora vor fi despagubiti chiar daca nu pot proba cu documente ca au detinut proprietati pe teritoriile actuale ale Ucrainei. Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Remus Baciu, sustine ca obtinerea de la autoritatile din Ucraina a actelor care sa ateste calitatea de fost proprietar de imobile sau de terenuri a unui refugiat ar putea fi un proces dificil, insa a dat asigurari ca lipsa documentelor nu va impiedica acordarea despagubirilor. "Legea ofera posibilitatea dovedirii si prin alte mijloace de proba, e vorba de declaratii de martor. E o masura luata tocmai datorita dificultatii in obtinerea documentelor si datorita situatiei concrete in care persoanele respective au sosit in Romania, este vorba de o parasire fortata a teritoriilor respective, care nu le-a permis conservarea nici unui mijloc de proba", a afirmat Remus Baciu. De asemenea, oficialii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor au dat asigurari ca solutionarea cererilor venite din partea refugiatilor sau familiilor acestora va demara in urmatoarele doua luni, institutia avand resursele financiare pentru achitarea despagubirilor.
Suceava, pe primul loc
Conform statisticilor Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, judetul Suceava se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de cereri venite din partea refugiatilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei, fiind inregistrate aproape doua mii de solicitari. Cererile s-au depus in baza Legii 290 din 2003, care prevede acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace dintre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris, in data de 10 februarie 1947. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.