"Sunt profesorul doctor Teofil Pop, am o clinica de patru stele, cu televizoare in fiecare camera, doua paturi, telefon si e-mail". Desi pare anunt matrimonial, nu este. Numitul Pop Teofil este, incepand de ieri, unul dintre vicepresedintii UPSC, adi
"Sunt profesorul doctor Teofil Pop, am o clinica de patru stele, cu televizoare in fiecare camera, doua paturi, telefon si e-mail". Desi pare anunt matrimonial, nu este. Numitul Pop Teofil este, incepand de ieri, unul dintre vicepresedintii UPSC, adica Uniunea Populara Crestin Sociala, adica noul partid al lui Ioan Talpes, adica fostul om de casa al lui Ion Iliescu. Partidul a facut ochi ieri, la Palatul Parlamentului, iar Ioan Talpes s-a ocupat serios de organizare, reusind performanta de a aduce in jur de o mie de oameni din toata tara la Bucuresti. In rastimpul in care nu a mai auzit nimeni nimic de el, Talpes a muncit de branci, aparand din senin cu un partid caruia i-a facut sigla (o cununa de lauri), slogan ("puterea de a face"), statut si program. Mai ramane sa-l duca pe partid la tribunal, pentru identificare si sa mai caute oameni. Are deja unii, dar de care nu a auzit nimeni, care stau prost la capitolul comunicare publica, insa sunt foarte inimosi. De exemplu, Pop Teofil. El este gata sa renunte la clinica cu doua paturi si e-mail pentru a se darui noului partid. "E un partid care mi se potriveste foarte bine", s-a confesat in primul discurs de politician patronul de clinica, adaugand ca noul sau scop in viata este sa demonstreze ca tara nu este formata doar din "handicapati si prostituate". Iar Teofil Pop nu este singura resursa de valoare a lui Talpes. Il mai are pe avocatul Eugen Boer din Timisoara, care a ajuns singur, sau ajutat de altii, la concluzia ca "pe altarul politicii, Romania va fi luminata de flacara ideilor europene".
Crearea unui nou pamant
Un alt lider al partidului le-a povestit sutelor de delegati din tara, aflati in premiera la Palatul Parlamentului si, ca atare, mult mai fascinati de decorul opulent al cladirii, decat de discursurile de la prezidiu, ca la un moment dat va exista "un nou pamant". A citit in Biblie despre lucrurile astea si si-a permis sa ajute si el la misiunea sfanta. "Am ales sa facem ceva nou pentru a intra in noua lume", a explicat, in cuvintele lui, vicepresedintele Boer, dand fiori pe spate multimii. Si pentru ca orice partid promoveaza femeia, pentru UPSC Viki Theodora Manaila a fost aleasa. "Femeia este liantul intre familie si societatea tulburata", a glasuit strident vicepresedinta lui Talpes, explicand, usor indignata, statutul nedemn al femeii in lumea moderna. Ei i s-a alaturat, printre atatea alte doamne, si rapsoada populara Angelica Stoican, care a ajuns la concluzia ca se "regaseste" in acest partid. Adevarata vedeta a ceremoniei a fost Adrian Vilau, fost parlamentar PD si actual avocat al lui Miron Mitrea. "Securistul fara vina" a recitat versuri, a invocat divinitatea si a fost si amfitrion devotat al intalnirii. "Chiar sa fim blestemati sa credem ca lumea poate fi si cu noi, si fara noi?", s-a intrebat serios si ingandurat Vilau in debutul ceremoniei, imediat dupa ce un tenor a interpretat, cu patos si pe larg, imnul national. Iar sesiunea de poezii nu s-a incheiat aici.
"Degeaba"
"Ce om e omul care nu face lumea mai buna?", s-a mai intrebat o data Vilau, inainte de a-i da cuvantul liderului Ioan Talpes. Care Talpes nu a iesit nici el din atmosfera de cenaclu literar al lansarii si si-a condimentat discursul cu judecati de valoare usor patetice. "De ce ati venit aici? Nu stiati ca in Romania nu mai e loc de un alt partid politic? Aveti bani in buzunare? N-aveti! Atunci de ce ati venit aici?". Adevaratul raspuns, in afara celui previzibil dat de Talpes, a venit de la tinerii care, in pauza numaratorii voturilor, au luat cu asalt bufetul suedez cu care a facut cinste senatorul. "Degeaba", le-a raspuns un tanar abia trecut de 18 ani ziaristilor care voiau sa afle de ce au venit atatia adolescenti la lansarea de partid a lui Talpes. Tanarul cu pricina a povestit ca are un prieten, care are un tata, care are o frabrica de paine la Botosani si care "este bagat" cu Talpes. Si asa a ajuns si el sa faca o vizita la Bucuresti, gratis, cu autocarul. Alte doua tinere le povestesc ziaristilor, intr-o pauza de prajitura, ca sunt studente in Resita, "la inginerie" si ca le place de domnul Talpes, pentru ca - nu-i asa? - "promite sa aduca ceva nou in politica". Pana la urma, se dovedeste ca motivul pentru care fetele il plac pe Talpes, si nu pe Iliescu, de exemplu, este altul. Fetele si idolul lor au copilarit pe aceleasi dealuri si coclauri, in Toplet, Caras Severin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.