Londra intentioneaza sa renunte la politica usilor deschise in ceea ce priveste accesul est-europenilor la piata fortei de munca din Marea Britanie, ministrul de Interne britanic, John Reid, urmand sa dea publicitatii, saptamana aceasta, masurile car
Londra intentioneaza sa renunte la politica usilor deschise in ceea ce priveste accesul est-europenilor la piata fortei de munca din Marea Britanie, ministrul de Interne britanic, John Reid, urmand sa dea publicitatii, saptamana aceasta, masurile care ii vor viza pe imigrantii romani si bulgari dupa momentul 1 ianuarie 2007. "Reid va semnala o schimbare stategica in ceea ce priveste politica fata de imigranti, solicitand cetatenilor romani si bulgari sa demonstreze faptul ca pot umple un gol specific inainte de a veni sa munceasca" in Marea Britanie, noteaza Sunday Times, apreciind ca "aceasta miscare demonstreaza hotararea oficialilor londonezi de a pune capat migratiei fortei de munca necalificate". Reid a desemnat, in acest sens, o comisie de experti care sa evalueze situatia de pe piata muncii din Marea Britanie si sa stabileasca un nivel "optim" al imigratiei, care sa "aduca beneficii economiei" locale. Schimbarea de atitudine se explica in contextul in care un studiu recent cu privire la contributia imigrantilor din noile state membre ale UE la economia Marii Britanii arata ca "patru din cinci imigranti est-europeni castiga cu putin peste salariul minim si platesc, in medie, jumatate din impozitele platite de britanici", scrie Sunday Times. Cu toate acestea, planurile ministrului de Interne John Reid nu au fost deocamdata clarificate, anunta The Observer, preconizand ca reprezentantul Executivului de la Londra are in vedere acceptarea unui numar limitat de muncitori necalificati din Bulgaria si Romania, in special pentru activitati precum culesul de fructe, dar nu va oferi un drept general la munca. Marea Britanie a fost unul dintre cei trei membri ai UE, alaturi de Suedia si Irlanda, care au acordat acces nelimitat fortei de munca din noile state membre ale UE, aminteste Rompres. Guvernul de la Londra a declarat, in august, anul acesta, ca Marea Britanie a primit, in ultimii doi ani, peste 400.000 de muncitori din statele admise in UE, in 2004, numarul acestora depasind cu mult estimarile oficiale, care anticipau intre 5000 si 13.000 de imigranti anual. Acest fapt a facut ca Opozitia conservatoare si unii membri ai Partidului Laburist, aflat la guvernare, sa ceara premierului Tony Blair sa restrictioneze imigratia din Bulgaria si Romania atunci cand cele doua state se vor alatura blocului comunitar, in ianuarie 2007. Potrivit estimarilor oficialilor de la Londra, aproximativ 140.000 de romani si 60.000 de bulgari s-ar putea indrepta spre Marea Britanie dupa aderarea tandemului romano-bulgar la UE. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.