Nu putine sunt situatiile in care urmasilor proprietarilor nu le sunt retrocedate proprietatile sub pretextul ca acestia nu au acte care sa dovedeasca faptul ca respectivele imobile au apartinut inaintasilor lor, din diverse motive - de la arderea
Nu putine sunt situatiile in care urmasilor proprietarilor nu le sunt retrocedate proprietatile sub pretextul ca acestia nu au acte care sa dovedeasca faptul ca respectivele imobile au apartinut inaintasilor lor, din diverse motive - de la arderea arhivei pana la, pur si simplu, disparitia acesteia. In schimb, autoritatile locale vand fara probleme aceleasi imobile, intrate in administrarea sau posesia lor fara vreun titlu. Si toate acestea se intampla in conditiile in care chiar daca urmasilor proprietarilor nu le sunt date documente care sa le ateste dreptul la proprietatea respectiva, este de notorietate locala faptul ca respectivele imobile si amplasamente au apartinut inaintasilor acestora. Un asemenea caz este cel al urmasilor boierului Haralamb Popa din comuna Zorleni, judetul Vaslui, fostul judet Tutova. Haralamb Popa este bunicul matern al Ioanei Ruxandra Genoveva Berindei, care ne-a scris in numele sau si al celorlalti urmasi ai familiei Haralamb si Ruxandra Popa: Adriana Carlanescu, Teodora Hudita, Alexandru H. Popa, Alexandru Rogojina, Vintila Grigore Popescu, Gabriela Manolache si Irina Piukovici.
Familie de detinuti politici
Ioana Berindei, nascuta in familia omului politic taranist Hudita, ii intreaba, prin intermediul ZIUA, pe toti ticalosii locali care refuza un act de reparatie mai mult morala decat materiala fata de familia sa, atat de napastuita de regimul comunist: "De ce, dupa ce am fost arestata fara nici o justificare si condamnata, stand in puscarie doi ani si sapte luni, unde am nascut o fetita care a stat alaturi de mine unsprezece luni, nu reusesc, dupa toate demersurile, sa intru in posesia averii bunicului meu, Haralamb Popa? Totul din cauza ca primaria din Zorleni, care a beneficiat timp de 45 de ani de conacul bunicilor nostri, transformandu-l, pe rand, in scoala, primarie, magazin mixt, bazar de marfuri, atelier de tamplarie, frizerie, SMA, refuza sa ma puna in posesie?", ne scrie, cu revolta si durere, doamna Berindei.
Victimele urmasilor comunistilor
In mod firesc, fosta detinuta politic se considera si astazi profund nedreptatita de un regim care, chiar daca repudiaza comunismul, ii rafineaza metodele: "Tin sa spun ca ma consider, alaturi de familia mea - unchi, matusi, nepoate, care toti au fost persecutati, arestati si condamnati politic, o victima a comunismului si acum a nedreptatilor! Consider ca noi am suferit in trecut si suferim in continuare! Noi nu avem oare dreptul la o reparare pentru tot ce am patimit? Nu vi se pare curios ca acest conac, reprezentativ pentru specificul regiunii si a timpului respectiv, fiind alcatuit din parter si etaj cu opt incaperi, anexe, grajduri, gradina cu flori, gradina de zarzavat, vie etc., sa nu fie consemnat in nici un document? Oare cine a profitat de aceasta situatie? De asemenea, tin sa va spun ca nu reusim sa redobandim nici gradina conacului din Murgeni, care ni s-a luat conform procesului verbal din 9 martie 1949, pe motiv ca am primit 50 de hectare de teren in extravilan".
Boierul traia in bordei?
Interesant si revoltator in acelasi timp este faptul ca boierul Haralamb Popa a fost gasit in acte cu proprietati - terenuri agricole, dar, culmea disparitiei!, actele care atestau ca boierul a avut si un frumos si indestulat conac nu pot fi gasite! Probabil ca in mintea, proasta la administratie, dar desteapta la hotii, a primarilor din Zorleni, judetul Vaslui, Haralamb Popa avea terenuri, avea mosie, dar statea intr-un bordei ca sa-si administreze campurile! "Deoarece nu posedam actul de proprietate, ne-am adresat urmatoarelor foruri: 1. Primariei Zorleni - care ne-a raspuns ca nu poseda nici un act pe motiv ca arhiva a ars; 2. Arhivelor Nationale Vaslui, care ne-au comunicat, conform adresei 2458 din 23 aprilie 2003, ca nu detin arhiva Primariei comunei Zorleni pana in anul 1946; 3. Adresandu-ne Arhivelor Nationale Centrale, primim raspunsul 1046943 din 20 august 2004, prin care suntem informati ca Popa Haralamb nu figureaza in Borderoul Populatiei, Proprietatilor si Exploatatiilor Agricole (BAP) din comuna Zorleni, plasa Barlad, judetul Tutova. Cu toate ca noua ni se raspunde ca bunicul nostru, din punct de vedere arhivistic, nu ar fi avut nici un conac, totusi, pe 11 aprilie 1992 comisia comunei Zorleni, condusa de primarul Ganceanu Ion, instraineaza cladirea prin licitatie, vinde conacul bunicului, afirmand ca imobilul e in inventarul primariei, ei neavand, totusi, nici un document care sa ateste modul in care conacul a ajuns in folosinta primariei Zorleni. O dovada in plus este faptul ca la data de 24 iulie 2003, prin adresa nr. 3198, primarul Ioan Coman ne confirma faptul ca licitatia s-a facut fara sa se specifice actul legal de trecere a conacului in patrimoniul primariei Zorleni. Asadar, primaria vindea ceva ce nu ii apartinea de drept! Or, conform legilor in vigoare, primaria trebuie sa faca si ea dovada proprietatii si a trecerii imobilului in proprietatea statului, asa cum ni se cere si noua!", ne scrie Ioana Berindei.
Martor tot satul
Cazul mostenirii Haralamb Popa releva, inca o data, lipsa de respect de care dau dovada reprezentantii autoritatilor locale in rezolvarea dosarelor proprietatii, precum si stilul, complet aiuritor, in care raspund mostenitorilor care solicita rezolvarea dosarelor. "In anul 2005, conform Legii 247/2005, revenim cu un dosar inregistrat sub nr. 39 din 9 septembrie 2005, care cuprinde si declaratiile a doi martori, vecini ai conacului, declaratii autentificate la notariat, dosar la care mi se raspunde negativ. Facand o contestatie la Prefectura Vaslui, prefectul imi raspunde, prin adresa 1764 C din 14 august 2006, ca nu am fost in regula la depunerea cererii, fara sa-mi transmita in ce consta respectiva "neregula". Noi consideram ca am depus la timp toate actele doveditoare, iar declaratiile martorilor nici macar nu au fost luate in considerare. In fapt, tot satul cunoaste cladirea respectiva, fostul conac al bunicului si strabunicului nostru. De asemenea, mai sunt destui sateni care cunosc si recunosc faptul ca imobilul respectiv a apartinut inaintasului nostru! In plus, ei mai stiu si pot confirma si modul in care respectivul conac al bunicului Haralamb Popa a fost luat cu japca de comunisti!", scrie, in memoriul sau, Ioana Berindei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.