Giurgiu e un oras relativ mic. Dar nu conteaza! Are studenti si, deci, se cheama ca e centru universitar. Si nu oricum, ci unul de fratie romano-bulgara. Pe ""podul prieteniei"" circula tineri studiosi si profesori romani spre amfiteatrele din

Giurgiu e un oras relativ mic. Dar nu conteaza! Are studenti si, deci, se cheama ca e centru universitar. Si nu oricum, ci unul de fratie romano-bulgara.

Pe ""podul prieteniei"" circula tineri studiosi si profesori romani spre amfiteatrele din Ruse, iar omologii lor din Bulgaria spre cele din Giurgiu. O idee entuziasta care le-a venit in 2000 universitarilor de la ASE Bucuresti, celor de la Universitatea ""Anghel Kancev"" din Ruse si Asociatiei Rectorilor din Germania (HRK). Asa a luat fiinta Centrul European Interuniversitar Romano-Bulgar, pe scurt BRIE la Giurgiu si la Ruse. Studentii sunt de pe ambele maluri ale Dunarii, dar si din alte tari balcanice, iar profesorii sunt romani, bulgari si germani.

CROSETAREA VAMILOR. ""Ideea era ca studentii si profesorii sa croseteze vamile romana si bulgara in fiecare zi, prin acel schimb care era prevazut de acordul nostru"", povesteste decanul Gabriel Popescu. Ce s-a intamplat cu crosetarea? La inceput, vamesii au fost ceva mai reticenti, dar s-au obisnuit cu ideea, astfel ca acum daca pronunti cuvantul BRIE, deja stiu despre ce este vorba. In ciuda celor mai optimiste previziuni, totusi, schimbul de studenti dintr-o parte in alta nu este asa de impresionant: cinci! Asta poate si pentru ca, daca tot stiu engleza foarte bine, si vor altceva decat studii in tara, atat romanii, cat si bulgarii au alte vise: poate Cambridge, poate Sorbona... Cu toate acestea, oferta romano-bulgara de studii nu e de lepadat. La masterele oferite in ambele parti ale Dunarii cursantii se pot specializa in administratie publica si integrare europeana, in economie si dezvoltare regionala sau managementul proiectelor regionale si transfrontaliere.

In urma acordului dintre noi si bulgari, in anul doi de studiu, se face schimbul intre masteranzii nostri, care merg la Ruse, si ai lor care vin la Giurgiu. Apoi, merg un semestru in Germania. Ei sunt scutiti de orice taxe si primesc si o bursa de studii. Important este ca absolventii BRIE pot obtine burse de studii in Germania, dar pot aprofunda si experimenta ce au invatat in celelalte doua module ale universitatilor amintite: centrele de cercetare si incubatoarele de afaceri. Si chiar daca e destul de slaba transfuzia de tineret studios intre cele doua vami, este totusi un inceput promitator. Aceasta a fost si parerea lui Alecsandar Kosuliev, de la BRIE Ruse, un absolvent al institutiei, care acum este ""extracurricular activities manager"". Adica se ocupa de activitatile de relaxare, de acomodarea cu tara si cultura bulgara a studentilor straini.

AKCENT, DA, EMINESCU, BA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.