Pana in 2010 retelele mobile vor acoperi 90% din populatia lumii. In prezent, rata de acoperire este de 80%, dubla fata de cea din anul 2000. Un studiu realizat de Intelecon Research, la initiativa asociatiei operatorilor de telefonie mobila

Pana in 2010 retelele mobile vor acoperi 90% din populatia lumii. In prezent, rata de acoperire este de 80%, dubla fata de cea din anul 2000.

Un studiu realizat de Intelecon Research, la initiativa asociatiei operatorilor de telefonie mobila GSMA, in 92 de tari in curs de dezvoltare, a examinat colectarea si folosirea banilor din industria comunicatiilor de catre guvernele locale. S-a aratat ca suma colectata de autoritati de la operatorii Telecom este de 6 mld. $, din care 2 mld. $ doar de la operatorii de telefonie mobila. Numai 1,6 mld. $ au fost reinvestiti in acest domeniu, peste 93% pentru retele fixe.

CHELTUIELI PUBLICE. In ciuda avantajelor tehnologiei mobile, doar 75 de milioane $ din aceasta suma au fost cheltuite pentru extinderea acoperirii acestui tip de retele.

Peste 450 de milioane de oameni din zonele rurale (aproape 7% din populatia lumii) ar beneficia de acoperire din partea operatorilor de telefonie mobila daca fondurile inca nealocate, obtinute din impozitarea acestei industrii, ar fi utilizate in infrasctructura specifica.

CRESTERE ECONOMICA. Cresterea ratei de penetrare a acestor servicii este declarata ca prioritate in acest studiu, avand in vedere ca exista aproximativ 2,7 miliarde de oameni care locuiesc in zone acoperite de retele mobile, dar totusi nu utilizeaza astfel de servicii. Studiile au demonstrat ca o crestere a penetrarii serviciilor mobile cu 10% genereaza o crestere economica a unei tari in curs de dezvoltare cu 0,6 %.

In Romania, piata telefoniei mobile mentine un ritm de crestere constant. La jumatatea acestui an erau 14,9 milioane de utilizatori ai acestui tip de serviciu, rata de penetrare atingand nivelul de 68,8 %, cu 7% mai mare decat anul trecut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.