In mod straniu, partidele parlamentare din Romania isi pregatesc toate viitorul esec electoral. De parca le-ar fi luat cineva mintile, liderii si strategii partidelor de la putere si din opozitie se intrec pentru ruinarea propriilor organizatii polit
In mod straniu, partidele parlamentare din Romania isi pregatesc toate viitorul esec electoral. De parca le-ar fi luat cineva mintile, liderii si strategii partidelor de la putere si din opozitie se intrec pentru ruinarea propriilor organizatii politice. Recentul sondaj IMAS a scos la iveala erodarea PSD si PRM. Pentru a-si ascunde esecul in reformarea PSD, Geoana vrea sa promoveze un statut complet nedemocratic, pentru ca nimeni sa nu-l mai poata opri din opera de prabusire a fostului partid hegemonic. Ajuns la 19% din preferintele electorale, PSD se indreapta cu pasi repezi catre statutul de partid mic, cu mai putin de 15%. Tot in categoria produse institutionale cu termenul expirat se inscrie si PRM-ul unui Vadim Tudor devenit plictisitor prin lipsa de imaginatie politica. Discursul lui nu este diferit de perioada cand a intrat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, numai ca in sfarsit publicul si-a dat seama ca gargara nu tine loc de fapte politice. Daca ne uitam la partenerii minori din actuala coalitie executiva, PC-ul este condamnat sa culeaga roadele mediocritatii si amoralismului propriului lider. La fel de amenintat cu situarea sub pragul electoral este UDMR-ul, pe care organizatiile maghiare alternative vor sa-l compromita, chiar daca pretul va fi lipsa grupurilor parlamentare maghiare din viitorul Parlament, iar actuala conducere nu gaseste solutii pentru iesirea din criza.
Dar cel mai ciudat produs al perioadei postcomuniste este Alianta DA, care, desi are scorul incredibil de 46%, este subminata de mai multi actori politici din propria ograda. Razboiul lui Basescu impotriva lui Tariceanu si a PNL (pe motivul ca "s-a saturat de mutrele lor"), ca si manevrele subversive ale ex-PNL-istilor Stolojan, Stoica & Company impotriva fostului propriu partid, dupa ce au esuat in diversiunea fuziunii cu PD, lasitatea liderilor PD, care - desi isi dau seama ca Alianta DA nu numai ca poate castiga lejer viitoarele alegeri, dar poate obtine chiar majoritatea parlamentara - nu indraznesc sa se impotriveasca despotului de la Cotroceni, toate acestea pregatesc ADA pentru un esec rasunator. Ar putea fi pentru prima daca cand o forta politica aflata la guvernare nu pierde in favoarea opozitiei, dar antipatiile personale ale lui Basescu si modul complet irational de a gandi viitorul tarii atarna mai greu decat abordarea pragmatica, de eficienta institutionala. Reinventarea si regonflarea unui lider precum Stolojan nu tine cont de trecutul personajului, care clacheaza psihic cand presiunea politica este mai puternica decat capacitatea lui de a avea o viata interioara, adica mereu, este o strategie pierzatoare repetata. Urmeaza cea mai dura campanie electorala din perioada postcomunista, in comparatie cu care precedentele campanii abominabile nu au fost decat o gluma. Liderii partidelor parlamentare nu isi dau seama ca incepe un joc politic cu totul nou, pentru care ei nu sunt pregatiti. Este suficient sa te uiti pe strategiile publicate partial sau secrete ale partidelor ca sa iti dai seama ca s-a ajuns la numitorul strategic comun in partidele afirmate - diletantism, mediocritate, lipsa expertizei politologice. Faptul ca partidele Aliantei, PNL si PD, isi pun problema unei colaborari pre- sau postelectorale cu PSD, dovedeste ca unii nu prea inteleg ce se petrece in realitate, ci au porniri sinucigase. Iar strategiile PSD ignora faptul ca partidul este in cadere libera, pierde din credibilitate, iar baza sa sociala se destrama cu mult mai rapid decat s-ar putea forma acolo o suprastrucura intelectuala.
Deliberat evit sa scriu in aceste pagini despre potentialul castigator al situatiei de schimbare a paradigmelor politice. Nu toata lumea va pierde la viitoarele alegeri, ci doar cei care se afla de prea multa vreme in joc si s-au plafonat. Cum nimic nu este insa ireversibil in politica - dovada este prabusirea regimurilor comuniste totalitare, despre care se credea ca reprezinta "viitorul de aur" al omenirii - se poate imagina o situatie in care Basescu va intelege ca este timpul sa inceteze de a mai face rau tocmai celor pe umerii carora s-a catarat pentru a castiga in 2004. Dar Basescu nu gandeste ca un om de stat. Crede ca intelege politica mai bine decat oricine, se crede cel mai puternic si mai bine informat om din Romania, dar realitatea este ca intelege tot mai putin si distruge tot mai mult. Complet lipsit de lecturi istorice, politologice, geopolitice sau sociologice, ignorand realitatile strategiei politice, Basescu joaca in politica alba-neagra si tintar. Pana acum am crezut ca politicienii care au facut cel mai mult rau Romaniei au fost Iliescu si Constantinescu, dar deja inclin sa cred ca Basescu va intra pe locul I in topul maleficilor care ne conduc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.