Elitele guverneaza popoarele prin viclenie si coruptie, cred 56% dintre jurnalistii acestei tari, dupa cum releva sondajul realizat de CURS pentru Asociatia Romana de Sociologie si Jurnalul National. In acelasi timp, desi, pe o scara a increderii, pa
Elitele guverneaza popoarele prin viclenie si coruptie, cred 56% dintre jurnalistii acestei tari, dupa cum releva sondajul realizat de CURS pentru Asociatia Romana de Sociologie si Jurnalul National. In acelasi timp, desi, pe o scara a increderii, partidele politice sunt pe ultimul loc, cu un procent de neincredere de -93% dupa Justitie, Guvern si Parlament, 82% dintre jurnalisti considera in mare masura si in foarte mare masura ca mass-media din Romania sunt influentate de oamenii politici. De la aceasta asertiune a pornit zarva creata la dezbaterea organizata de Jurnalul National si reflectata in presa doar prin reactia intempestiva a presedintelui, care nu a dorit sa-si asculte propriul citat agresiv la adresa unui jurnalist si a patronului sau. Urma problema "gaozarului", la care presedintele nu a mai putut sa reziste. Iar acestea nu sunt singurele iesiri de anul acesta impotriva presei, ale popularului nostru presedinte. Recent, el a catalogat "live" un ziar central drept "toxic" transformandu-i pe ziaristii acestuia in traficanti periculosi si pe cititorii sai in toxicomani.
Sa nu fiu inteles gresit: presedintele Traian Basescu nu este nicidecum o "tinta" pentru mine. Dimpotriva, ca simplu ziarist, in tara sau in strainatate, nu o data, i-am aparat imaginea. Pentru ca este, nu-i asa?, garantul democratiei romanesti si el reprezinta Romania. Si aici este problema. Comunicatul organizatiei Reporteri fara Frontiere (RsF) spunea foarte clar, in cazul "gaozarului", pe baza unei experiente avute cu regimuri democratice si nedemocratice din intreaga lume, ca "astfel de gesturi din partea autoritatilor sunt extrem de periculoase pentru jurnalisti, incurajand atitudini ostile indreptate impotriva acestora". Si la aceasta s-a si ajuns, intr-un foarte scurt timp: la deteriorarea in tromba a climatului presei. Preluand exemplul sefului statului, Dan Voiculescu, nume de cod Felix, fondatorul unui trust redutabil de presa, a folosit o expresie nefericita la adresa ziaristilor, care nu toti au aceeasi intelegere fata de domeniul informatiilor: ca ziaristii sunt "noii securisti". Drept urmare, seful Clubului Roman de Presa (CRP), Cristian Popescu, a derapat la randul sau, folosind termenii de "lingai" si "obedienti", la adresa ziaristilor pastoriti de familia Voiculescu. Ulterior, dupa ce s-a ajuns la amenintari cu retragerea din CRP, ambii si-au imblanzit declaratiile, revenind cu scuze, dupa ce si-au recunoscut greselile. Exact ce se astepta si de la presedinte. Din acest punct de vedere, presarii si patronii - noii si vechii securisti - au dat din nou clasa politicului, cu sau fara patalama de la CNSAS.
Fara sa se inteleaga prea tare care-i oul si care-i gaina, Voiculescu a descoperit insa America, afirmand ca presa, deci inclusiv produsul sau, nu poate fi niciodata independenta. El a mai revenit si asupra adevarurilor care au parut sa-l deranjeze pe presedintele Basescu: ca exista cativa oligarhi care au cartelizat media amenintand libertatea presei, fara sa se excluda dintre acestia. De altfel, aceasta reflecta si sondajul CURS: 85% dintre jurnalisti considera ca mass-media sunt influentate de oamenii cu multi bani. Procentajul nu se suprapune, cred eu, intamplator cu cel dedicat factorului politic. Avem asadar politicul, avem magnatii, parca insa lipseste ceva. Ca sa fi fost complet sondajul ar fi trebuit sa contina si intrebari despre relatia presa - servicii secrete. Asa s-ar fi putut descalci cateva dintre relationarile intrinsece care au dus la alterarea informatiei si pagubirea opiniei publice in ultimii 16 ani. Si o sa ne permitem sa observam, intr-un nou "afront" prezidential, ca prima data - ca si ultima data - cand Traian Basescu a calcat in laturi in relatia cu jurnalistii a fost pe baza unei chestionari legate de Securitate.
Acum a fost deranjat de procentul securistilor din SRI, dupa ce s-a balbait vorbind de doi ofiteri ai Directiilor I si a VI-a. De abia dupa 12 zile a reusit sa-l produca, in fata unor demnitari ai UE: 4,5. Sigur, asta nu spune nimic daca nu stii cati sereisti sunt. Calculele noastre ne spun ca 4,5% inseamna circa 550 de ofiteri ai DSS. Problema NATO este ca acestia ocupa 87% din parghiile de comanda.
Prima data cand a alunecat era intr-o zi de luni, 6 iunie 2005, la incheierea primului episod al "Rapirii din Irak" (telenovela cu a doua Elena de Cotroceni transforma deja tragedia in comedie). Traian Basescu a acuzat atunci presa de intoxicare si dezinformare deliberata a opiniei publice pe perioada lunga si tensionata a recluziunii celor trei ziaristi. Fara sa clipeasca, presedintele excludea total implicarea serviciilor in afacere. Astazi, dupa ce unul dintre protagonisti, Omar Hayssam, a disparut cu acordul acelorasi servicii, iar altul, Mohammad Munaf, va disparea la propriu de pe fata pamantului, acuza presedintelui pare si mai sfidatoare. Scriam atunci editorialul "Rapirea lui Basescu" in care aratam ca presedintele aproape a cazut pe urmele predecesorilor sai, in special ale tovarasului Ion Iliescu cu al sau "mai, animalule!". Afirmam ca Traian Basescu - ca presedinte al tuturor romanilor, inclusiv al ziaristilor acestei tari -, a gresit. Nu "o anumita parte" a presei e vinovata de intoxicarea opiniei publice, fie ca are un patron securist sau mafiot, fie ca a participat sau nu la raspandirea de informatii false la ordin sau din prostie. Vinovat este sistemul cu care presedintele noii Romanii a promis ca o sa se razboiasca, in urma cu... 20 de luni: sistemul ticalosit. Sistemul care guverneaza inca Romania, in ciuda prezentei unei noi fete la conducerea ei. Sistemul care se foloseste cu lejeritate de manipularea presei romanesti in aceeasi masura in care stapaneste politica si economia tarii, neagra sau spalata. Intr-un cuvant: Puterea.
Spre deosebire de fostii scribuleti utecisti si peceristi care si-au permis sa afirme despre presedinte ca are o "mentalitate de mafiot" pentru ca apoi sa-l astepte cuminti la saormarie, eu nu ma dezic de ce la ce am incercat sa-i explic presedintelui: ca in troaca te mananca porcii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.