Cu 50 de ani in urma, la 23 octombrie 1956 o manifestatie a studentilor maghiari organizata la Budapesta in semn de solidaritate cu protestele antisovietice din Polonia vecina se transforma intr-un miting de mare amploare, declansand revolta Ungariei
Cu 50 de ani in urma, la 23 octombrie 1956 o manifestatie a studentilor maghiari organizata la Budapesta in semn de solidaritate cu protestele antisovietice din Polonia vecina se transforma intr-un miting de mare amploare, declansand revolta Ungariei fata de Uniunea Sovietica. Protestatarii cer retragerea trupelor sovietice, alegeri libere si dreptul la exprimarea opiniilor. Confruntarile cu fortele de ordine dureaza toata noaptea. A doua zi- 24 octombrie - au loc lupte de strada la Budapesta, si apoi si in zonele provinciale, intre trupele sovietice si protestatari, care darama statuia lui Stalin. Imre Nagy este desemnat prim-ministru, iar manifestantii ocupa cladirea radioului public. Evenimentele se precipita in zilele urmatoare: politia deschide focul asupra manifestantilor adunati in Piata Kossuth, iar Janos Kadar il inlocuieste pe Gero la conducerea Partidului Comunist. Pe 27 octombrie trupele sovietice incep sa se retraga din Budapesta. La 29 octombrie sute de membri ai politiei secrete (AVH) sunt linsati de multimea furioasa.
La 1 noiembrie - trupele sovietice se intorc si inconjoara Budapesta. Nagy denunta Pactul de la Varsovia si proclama neutralitatea Ungariei. Peste doua zile liderii militari ungari sunt arestati in timpul negocierilor cu trupele sovietice. La 4 noiembrie Armata Rosie, sustinuta de 2.000 de tancuri, ocupa obiectivele strategice. Numerosi protestatari sunt executati. Nagy este arestat, iar Kadar formeaza un nou Guvern, prosovietic. Operatiunea de reprimare a revoltei a lasat in urma 2.800 de morti si 12.000 de raniti. Aproximativ 200.000 de ungari se refugiaza in Occident, foarte multi in Austria.
Premierul roman Calin Popescu-Tariceanu va participa azi la Budapesta, la manifestarile ocazionate de implinirea a 50 de ani de la Revolutia ungara anticomunista din 1956, transmite Rompres. Cu aceasta ocazie, seful Guvernului Romaniei va avea o intrevedere cu omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany, cei doi premieri urmand sa discute modalitatile de intensificare a relatiilor bilaterale in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Un alt subiect pe agenda discutiilor va fi viitoarea sedinta comuna romano-ungara care va avea loc in luna noiembrie la Budapesta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.