In comuna Vladeni, din judetul Ialomita, nu este suflet care sa nu se vaite de hotiile si bataile dintre sateni. Oi, porci, cai disparuti, fete violate, toate sunt spuse cu naduf si de cel batran, si de cel tanar. Primarul comunei s-a gandit ca cea mai buna solutie pentru siguranta electoratului sau este amplasarea a cinci camere de luat vederi. Le-a pus insa acolo unde nu se intampla aproape niciodata nimic: la primarie si la caminul cultural.

Acum doua luni, primarul comunei Vladeni privea mandru cum doua din camerele de luat vederi erau cocotate de oamenii veniti de la oras pe peretii primariei, una in fata si cealalta in spatele cladirii, iar alte trei la caminul cultural. In timpul asta, Tudor Dinu, de 62 de ani, plangea ca un copil in fata politiei. 10 porci ii fusesera furati din batatura, la fel si cele patru oi pe care abia reusise sa si le cumpere. A urlat in tot satul, degeaba. La politie, nimeni. Ca deh, vorba primarului, ""doi politisti la 2.000 de locuitori cat are comuna, imposibil sa faca fata!"". Asa ca, la ceas de consiliu comunal, Lucian Corlau, primarul comunei Vladeni, a decis impreuna cu consilierii ca ""cea mai buna solutie de stopare a coruptiei si a infractionalitatii"" ar fi amplasarea unor camere de luat vederi. Si cum altfel, daca nu urmand exemplul celebrului Pristanda al lui Caragiale: ""Una la primarie, doua la caminul cultural, si astea sunt toate, coane Fanica!"". Zis si facut. Au bagat mana in bugetul local, au scos 60 de milioane, au achitat cele cinci camere video, fara sa mai punem la socoteala costul calculatoarelor care preiau imaginile si al curentului electric folosit, si situatia pare a fi rezolvata. Ce sa te faci insa, ca la calculatorul care capteaza imaginile video nu prea sta nimeni sa urmareasca cine cu cine vorbeste sau cine mai calca pragul primariei. Din cand in cand, contabila si inca o angajata a institutiei ce mai trag cu ochiul la siluetele care abia se disting din imaginea incetosata a capturii video. ""Io nu ma pricep"", isi expune primarul, cu sinceritate, lipsa de aptitudini in ale IT-ului, incercand in zadar sa explice mecanismul de functionare al masinariei ce troneaza ca o mica bijuterie in sala alaturata biroului sau de primar statornic care slujeste intereselor comunei de mai bine de 16 ani. ""Si-apoi, nici nu prea avem noi timp sa ne uitam la imagini, ci numai daca cineva ne spune ziua si ora cand a vazut el ca s-a intamplat ceva, atunci dam in urma si ne uitam la imagini. In rest, nu prea!"". ""Si
atunci la cea€™s bune aceste camere si, mai ales, cine pe cine fura in fata primariei?"", intrebam noi. Primarul pleaca capul in pamant, isi mangaie burta rotofeie si spune apasat, bucuros ca i-a venit un raspuns in minte: ""Eh, suntem si noi la inceput, mai tarziu o sa punem si pe strazi!"".

REPROSURI. ""Cu banii astia, mai bine ar fi pus becuri pe strada, ca seara pe la 8 mi-e frica sa merg pe drum!"", striga Ionela, o tanara de 25 de ani, grabita sa-si ia copilul de la scoala. Nu face doi pasi, ca adauga: ""Am baiatul bolnav de leucemie, iar noi nici macar o farmacie nu avem in comuna. Suntem nevoiti sa mergem pana in oras, la Fetesti, ca sa luam ce ne trebuie, dar daca se intampla sa avem nevoie de ceva in miez de noapte, suntem distrusi! La scoala a pus termopane la intrare, iar in clase este mizerie si gunoiul se strange in crapaturile din dusumea!"". Pe ulita prafuita si bolovanoasa, nea Tudor trage puternic de hamurile cailor si se opreste langa noi. ""Pe camp ne fura porumbul si camerili astea stau acolo degeaba!"", spune el indignat. Din strada, Mitoarca Constantin isi varsa si el amarul: ""Mai bine angaja gardieni, ca n-avem nici unul! Pana acua€™ putin timp, politia nici masina nu avea cu ce sa se deplaseze! Nimic nu s-a schimbat de cand a pus aparatele astea. Mai bine le duceau pe camp sau la intersectii, la carciuma, nu la primarie, ca, deh, credeti ca se bate cineva acolo? Se fura parca si mai rau, din curte, din strada, nu conteaza. Oamenii sunt someri, nu mai au cum sa fure de la stat, asa ca fura de la ai mai muncitori. Desi ii cam stim pe aia care ne jefuiesc, nici pana azi nu s-a facut nimic ca sa-i prinda!"".

Citeste si:

INTIMITATE FILMATA. Indignati de ideea costisitoare a primarului, de a pune camere de luat vederi in comuna, sunt nu numai varstnicii din Vladeni, ci si adolescentii paziti de ochiul aparatului tocmai cand le e lumea mai draga, seara. Merg la discoteca de la caminul cultural (in timpul anului scolar) joia, sambata si duminica, iar in vacanta mai toata saptamana. Si nu ca primarul cheltuieste banii in van ar fi problema tinerilor, ci mai cu seama ca ""nu putem sa facem si noi nimic, ca ne e rusine. Ca sa stau si io cu prietenua€™ meu, ma duc in spatele caminului, ca pana acolo nu bate camera de luat vederi. Mama nu stie ca sunt cu cineva si cateodata nici ca sunt la discoteca. Daca ar aflaa€¦"", se balbaie Alina, zambind cu inteles. S-au plans tinerii la primar, promitand ca o sa fie cuminti sau oftand ca nu mai au intimitatea€¦ Insa primarul Carlau, neinduplecat, i-a asigurat cu voce de parinte: ""Stati linistiti oleaca, noi nu ne uitam la momentele astea intime dintre voi, noi vrem sa gasim rauvoitorii, sa-i prindem cu bautura, cu tutunua€™, o pupatura acolo nevinovata nu ne intereseaza pe noi!"".

HOTIE. Nea Tudor este unul dintre jefuiti: din curte i-au disparut 10 porci si patru oi