Mai mult de jumatate din romani apreciaza activitatea presedintelui Traian Basescu si o contesta pe cea a premierului Calin Popescu Tariceanu, releva un sondaj de opinie INSOMAR, realizat in perioada 12-17 octombrie 2006. Potrivit sondajului, 6

Mai mult de jumatate din romani apreciaza activitatea presedintelui Traian Basescu si o contesta pe cea a premierului Calin Popescu Tariceanu, releva un sondaj de opinie INSOMAR, realizat in perioada 12-17 octombrie 2006.

Potrivit sondajului, 62% dintre cei chestionati sunt foarte multumiti si destul de multumiti de activitatea presedintelui Basescu, in timp ce 29% se declara destul de nemultumiti si 10% foarte nemultumiti. Premierul Tariceanu se afla la polul opus, prestatia acestuia starnind nemultumirea a 65% dintre intervievati. Doar 3% s-au aratat foarte multumiti de ceea ce face Tariceanu ca premier si 32% - destul de multumiti. Nici activitatea Guvernului nu este apreciata foarte mult de romani, 64% sustinand ca sunt foarte si destul de nemultumiti, 3% - foarte multumiti si 33% - destul de multumiti.

PD, 2XPNL. Daca in relatia Basescu-Tariceanu castiga seful statului, in cea dintre PD si PNL se impun democratii, acestia ocupand primul loc in preferintele electoratului. La intrebarea cu cine ar vota in situatia in care toate partidele ar candida independent, 32% dintre alegatori au indicat PD, in crestere fata de luna septembrie, cand era cotat cu 29%. Pe locul al doilea se situeaza PSD - 23%, iar pe al treilea - PNL, care face jumatate din PD, fiind sustinut de doar 16% dintre alegatori. Clasamentul continua cu PRM - 12%, PNG - 5%, UDMR - 5%, PC - 2%, PIN - 1%, PPCD - 1%, alt partid - 1%. PD este preferat si in randul votantilor Aliantei D.A., fiind creditat cu 65% (63% in septembrie), in timp ce PNL este preferat de 32% (in scadere fata de luna trecuta, cand avea 35%). Daca PNL si PD ar merge impreuna la viitoarele alegeri parlamentare, Alianta ar castiga cu 46% (44% in septembrie), fiind urmata de PSD - 23% (22% luna trecuta), PRM - 12%, PNG - 5%, UDMR - 5%, PC - 2%, PIN - 1%, PPCD - 1%, alt partid - 3%. Din totalul celor chestionati, 32,8% nu sunt hotarati, nu ar vota sau nu au raspuns. Intrebati daca sunt de acord ca alegerile anticipate sa aiba loc anul viitor, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, 43% dintre cei intervievati s-au declarat impotriva, 39% - pentru, in timp ce 17% s-au aratat neinteresati, iar 4,6% nu au raspuns.

EXCLUSII, PE VAL. La capitolul incredere, presedintele Basescu isi consolideaza prima pozitie, cu 57%, in crestere cu 3 procente fata de luna septembrie. El este urmat de fostii liberali Theodor Stolojan - 43% si Mona Musca - 39%, cei doi inregistrand un salt in preferintele electorale dupa excluderea lor din PNL (Stolojan cu 3 procente, Musca cu 6 procente). De altfel, 50% dintre intervievati considera ca este o decizie gresita excluderea din partid a celor care au criticat activitatea lui Tariceanu si a liderilor liberali, 32% au aratat ca este o decizie ""nici buna, nici rea"" si doar 18% au sustinut ca e o decizie buna, in timp ce 32,5% nu au putut aprecia sau nu au raspuns. Mai mult, 58% dintre respondenti au apreciat ca excluderea lui Stolojan va afecta in rau situatia viitoare a PNL, ""in niciun fel"" - 34%, in bine - 9%, iar 28% nu au apreciat sau nu au raspuns. Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un esantion de 1.205 persoane, eroarea maxima admisa fiind de 2,8%, garantata cu o probabilitate de 95%.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.