Abia la 29 octombrie vor afla bulgarii cine ii va conduce in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Dupa rezultatele obtinute in primul tur al prezidentialelor, actualul presedinte, Gheorghi Parvanov, va concura in turul doi cu ultranationalistul Vole

Abia la 29 octombrie vor afla bulgarii cine ii va conduce in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Dupa rezultatele obtinute in primul tur al prezidentialelor, actualul presedinte, Gheorghi Parvanov, va concura in turul doi cu ultranationalistul Volen Siderov.

Bulgarii au inceput ieri-dimineata, cam fara tragere de inima, sa se prezinte la urne, pentru a-si alege viitorul presedinte, cel care ii va conduce la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana. Pana la inchiderea urnelor, abia 41% dintre electori votasera, potrivit unui sondaj al Institutului Alpha Research, aceasta fiind cea mai scazuta prezenta la urne inregistrata vreodata la alegerile prezidentiale din Bulgaria.

CALCULE. Presedintele Gheorghi Parvanov a castigat detasat primul tur al prezidentialelor, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, a anuntat Institutul NCIOM. Parvanov a obtinut intre 60% si 63% dintre voturile exprimate, ultranationalistul Volen Siderov - intre 20% si 23%, iar candidatul dreptei, Nedelcio Beronov, intre 11% si 12%. In aceste conditii, pentru ca nu s-a intrunit necesarul de prezenta la urne, Parvanov se va confrunta in al doilea tur de scrutin, la 29 octombrie, cu Volen Siderov. Analistii cred ca este foarte probabil ca Beronov sa fie obligat sa-l sprijine pe rivalul sau, actualul presedinte, pentru a bara accesul unui extremist la sefia statului. Desi rolul presedintelui este unul mai mult simbolic, ""un candidat ultranationalist si antieuropean in al doilea tur de scrutin nu va avea un impact pozitiv asupra imaginii Bulgariei"", a explicat expertul Boriana Dimitrova pentru AFP.

SONDAJE. La alegerile de ieri erau asteptati 6,5 milioane de bulgari, dupa ce 500.000 de nume au fost scoase de pe listele cu electori, pentru ca respectivii sunt plecati la munca in strainatate. Listele au fost completate insa cu cateva mii de etnici bulgari din Macedonia, Moldova si Ucraina, care au primit in ultimii ani pasapoarte bulgaresti. Sondajele indicau si inainte de alegeri ca favoritul este actualul presedinte, Gheorghi Parvanov, urmat de la distanta de liderul Partidului ultranationalist ATAK, Volen Siderov, si de candidatul comun al dreptei traditionale, ex-presedintele Curtii Constitutionale, Nedelcio Beronov. Siderov a declarat ieri in fata urnelor ca voteaza pentru ""o putere care sa aiba curajul si ambitia de a elimina oamenii politici corupti si bulgarofobii"".

ALEGERI CU REZULTAT ANUNTAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.