O echipa de medici romani si germani a aplicat pentru prima oara la Bucuresti, la Spitalul Euroclinic, o metoda de tratare a cancerului de prostata folosind procedeul de distrugere a tumorii prin criogenie. Aceasta metoda este, alaturi de metoda cu s

O echipa de medici romani si germani a aplicat pentru prima oara la Bucuresti, la Spitalul Euroclinic, o metoda de tratare a cancerului de prostata folosind procedeul de distrugere a tumorii prin criogenie. Aceasta metoda este, alaturi de metoda cu seminte radioactive (brahiterapie), o alternativa la tratamentul chirurgical clasic, care, desi are rezultate oncologice bune, poate avea urmari neplacute pentru pacient: incontinenta urinara si impotenta.

ECHIPA. Terapia prin criogenie a fost aplicata la Bucuresti de o echipa condusa de prof. dr. Ullrich Witzsch, de la Spitalul Nord West Frankfurt si prof. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca. Procedeul de distrugere a tumorii prin criogenie are la baza inghetarea tumorii prostatice la minus 195 de grade, utilizand argon. Apoi, cu ajutorul unui alt gaz, heliul, umeaza o dezghetare rapida, ce duce la distrugerea tesutului canceros. Astfel, zonele terapeutice pot fi foarte atent controlate, iar efectele negative asupra organelor din jur (vezica, rect, uretra) sunt minime. ""Aproximativ 60 de pacienti romani cu cancer de prostata in stadii initiale pleaca anual in Germania, Austria, Franta si Italia pentru a beneficia de tratamente cu seminte radioactive si crioterapie, evident la preturi mari, 11.000-15.000 de euro"", a precizat prof. dr. Mihai Lucan. In Romania, costul unei terapii prin criogenie nu depaseste 3.800 de euro.

Aceeasi echipa de medici care a aplicat terapia prin criogenie la Bucuresti a realizat procedura pentru prima oara in Europa de Est la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.