Daniel Fried a devenit asistent al Secretarului de Stat al SUA la data de 5 mai 2005. Inainte de a prelua conducerea biroului pentru probleme europene si eurasiatice, ambasadorul Fried a indeplinit functia de asistent special al presedintelui SUA
Daniel Fried a devenit asistent al Secretarului de Stat al SUA la data de 5 mai 2005. Inainte de a prelua conducerea biroului pentru probleme europene si eurasiatice, ambasadorul Fried a indeplinit functia de asistent special al presedintelui SUA si de Senior Director pentru probleme europene si eurasiatice in cadrul Consiliului National de Securitate incepand cu 22 ianuarie 2001. A fost una dintre persoanele cele mai activ implicate in definirea politicii SUA in domeniul securitatii euroatlantice, inclusiv pe problemele extinderii NATO si relatiilor NATO-Rusia. Prezent la Bruxelles, Daniel Fried s-a intalnit cu cativa dintre corespondentii de presa acreditati pe langa institutiile europene. Ocazie cu care a raspuns intrebarilor adresate de ZIUA, dar a facut si o exhaustiva analiza a situatiei deosebit de delicate existente intre Rusia si Georgia. Veti regasi acest text in numarul nostru de luni.
Europarlamentarul Fava care face parte din Comisia speciala a Parlamentului European privind zborurile CIA, a spus recent ca este uimit ca autoritatile romane nu au cerut precizari suplimentare dupa ce presedintele Bush a recunoscut public existenta acestor zboruri? Care este comentariul dvs.?
Romania are toate motivele sa fie mandra pentru ceea ce a facut, pentru contributia sa la eforturile comune in combaterea terorismului. Romania a facut si face lucruri bune. Romania nu ar trebui sa se afle sub nici un fel de presiune, de orice fel ar fi ea.
Referendumul de la Tiraspol nu are nici o validitate
Ce comentariu aveti de facut asupra referendumului de la Tiraspol si asupra noii situatie, generate in zona? In acelasi context, care este opinia dvs. despre actiunea initiata de maghiarii din Romania privind organizarea unui referendum asupra autonomiei teritoriale a unei zone pe care liderii politici maghiari o denumesc "tara Secuilor"?
Referendumul din Tiraspol nu a schimbat absolut nimic. Este vorba despre un regim nedemocratic, iar acest referendum nu are nici un fel de validitate. Nici OSCE, nici UE, nimeni nu a recunoscut acest referendum. Sprijinim integritatea teritoriala a Moldovei, sprijinim gasirea unei solutii negociate pentru aceasta problema. Am discutat despre aceste probleme cu presedintele in exercitiu al OSCE. Nu sprijinim separatismul pe criterii etnice: oamenii pot organiza referendumuri unde vor, fie ca este vorba despre intreaga comunitate maghiara, fie despre parti ale acesteia, fie ca asta se petrece in Romania sau in alte tari. Integritatea teritoriala este un principiu care trebuie respectat. Stiu ceva despre relatiile romano-maghiare, deoarece, in anii '90, aceasta a constituit una dintre problemele care s-au pus in momentul in care s-a discutat aderarea Romaniei la NATO. Realitatea este ca, in Romania, conditiile pentru minoritatea maghiara s-au imbunatatit. Asta nu inseamna ca s-a rezolvat absolut totul, dar Romania este o democratie, reprezentantii minoritatii maghiare au facut parte din coalitii (de guvernare, n.n.), exista drepturi culturale care le sunt recunoscute. Romania are problemele sale, dar este o tara democratica. Este evident ca situatia din Kosovo este folosita ca pretext de oportunisti si separatisti.
Kosovo nu poate fi un precedent
Situatia din Kosovo nu poate constitui un precedent pentru nici o alta situatie din lume. Punct. NU este un precedent: Slobodan Milosevici a demarat operatiuni de curatire etnica si aceasta l-a condus sa angajeze un razboi cu NATO. A pierdut. Din acel moment, printr-o decizie unanima, ONU administreaza acel teritoriu. ONU a decis ca urmeaza sa se ia o decizie asupra statutului final pentru Kosovo. Aceasta situatie nu se repeta nicaieri altundeva in lume. Si nici nu ar trebui sa fie folosita ca o scuza de catre separatisti, mai ales in tari democratice cum este Romania. Daca, in acest caz, comunitatea maghiara sau o parte a ei doreste sa faca lobby pentru mai multe drepturi, asta este un lucru perfect legitim. Pentru ca este perfect legitim sa te lupti pe plan politic deoarece pentru asta este facuta politica. Vedeti, acum ne aflam in Belgia, unde politica este un lucru complicat si unde exista probleme privind existenta indicatoarelor rutiere sau numelor de strazi in doua limbi, dar discutia asta este perfect normala. Poate putin ciudata pentru noi, ca americani, deoarece noi avem o alta traditie, dar este o discutie perfect normala in Europa. Dar referendumurile in favoarea separatismului nu au nici o valoare si nu mi-as face griji in acest sens.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.