Pe masura ce creste, parintii trebuie sa invete copilul despre pericolele ce-l pot pandi in unele situatii.

Este indicat sa fiti fermi cand impuneti copilului regulile de comportament pentru evitarea producerii unor accidente. Copilul trebuie sa cunoasca o singura alternativa: cea lipsita de risc!
In functie de varsta copilului, vorbiti-i, explicati-i cu rabdare ce se poate intampla in anumite situatii, daca nu-si ia masurile de precautie. Este bine sa verificati periodic daca a inteles ceea ce i
s-a spus. Tineti discret copilul sub observatie!

PROTECTIE. Unul din riscurile la care sunt supusi copiii mici poate fi inecul. In cazul cand copilul e mai mic de 5 ani, nu-l lasati sub nici o forma nesupravegheat in cada. Umpleti cada pana cand apa acopera jumatate din corpul lungit al copilului. Cand se joaca in apa (la mare sau la strand), ""dotati"" copilul cu o vesta gonflabila sau cu un colac. Dar nu va bazati foarte tare pe aceste accesorii, deoarece nu sunt sigure 100%. Supravegheati-l in permanenta! Fiti insa atenti ca, prin grija pe care o purtati copiilor in acest sens, sa nu exagerati, sa nu deveniti pisalogi si nu-i faceti sa se teama de apa. O metoda indicata in prevenirea inecului ar fi sa-l ajutati treptat, dupa varsta de 5 ani, sa invete sa inoate.

Citeste si:

Adolescenta - Bravura periculoasa

Copiii mai mari, adolescentii, chiar daca au mai bine determinata constiinta pericolului, pot deveni prada propriilor lor actiuni. Din nefericire, nu putine au fost cazurile de innec ale copiilor care s-au aventurat la scaldatul in apa. Iar actele de bravura
i-au costat viata, fie in urma unui stop cardio-respirator cauzat de frica, panica pe care au avut-o sau de contactul brusc cu apa rece, fie ca urmare a inundarii cailor respiratorii cu apa.