Serialul "Dramele proprietatii" continua cu un caz incredibil de inselaciune intre rude de sange. Presedintele de onoare al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi, Doru Novacovici, si-a tepuit fratii, indepartandu-i de la mostenirea tatalui lor. Pent
Serialul "Dramele proprietatii" continua cu un caz incredibil de inselaciune intre rude de sange. Presedintele de onoare al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi, Doru Novacovici, si-a tepuit fratii, indepartandu-i de la mostenirea tatalui lor. Pentru a-si justifica faptele fata de prieteni si cunoscuti, acesta si-a ponegrit fratele si sora, acuzandu-i pe nedrept. Desi averea pe care ar fi trebuit s-o mosteneasca cei doi depaseste cu mult cifra de un milion de euro, acestia s-au ales doar cu cate 20.000 de euro fiecare, prin "bunavointa" fratelui mai mare. Pentru a li se face dreptate, pagubitii au ajuns in fata instantelor de judecata.
Maiorul in Armata Romana, ing. Nicolae R. Novacovici a avut trei fii, doi baieti si-o fata, pe nume Doru, Dan Lucian si Doina Steluta Ileana. In anul 1948, impreuna cu fiul sau mai mare, a cumparat o ferma in suprafata de trei ha de teren, in comuna Pipera (astazi Voluntari), judetul Ilfov, pe sos. Padurea Baneasa - Tunari. Ferma dispunea de un imobil cu zece camere si o splendida livada cu meri, peri si piersici. Dupa venirea comunistilor, aceasta proprietate, dar si altele, au fost confiscate, familiei Novacovici ramanandu-le doar casa de pe str. Maica Domnului nr. 7, in care locuiau cu chirie. Ferma a ajuns in posesia autoritatilor locale, iar locuinta - la ICRAL Mogosoaia, care a instalat acolo chiriasi.
Doru si-a ajutat fratii mai mici cum a putut
Pana la inghesuiala din decembrie 1989, cei trei Novacovici au fost frati buni, cel mare ajutandu-si chiar fratii mai mici. Dupa moartea parintilor, Dan si Doru au facut puscarie grea cativa ani, pentru ca ar fi uneltit impotriva regimului comunist. S-au chinuit impreuna, impartind aceeasi celula si necazuri. Doru Novacovici a fugit primul din tara, in anul 1981, stabilindu-se in Franta. De aici a depus toate eforturile pentru a-si scoate si fratii din Romania. Mai intai a adus-o pe Doina, i-a facut rost de un serviciu si o garsoniera, dupa care a lasat-o sa se descurce pe propriile picioare. Pe urma a venit si Dan Lucian, care a locuit la fratele sau doua saptamani. Dupa aceea s-a vazut nevoit sa plece in SUA, impreuna cu sotia, desi ar fi vrut sa se stabileasca in Europa, mai aproape de casa. Amandoi fiind ingineri, au pornit-o de jos si au reusit in cele din urma in societatea americana. Este de mentionat faptul ca nici unul dintre cei doi frati mai mici nu contesta ajutorul primit din partea lui Doru, ba chiar ii sunt recunoscatori pentru asta.
"Ne asigura in permanenta sa stam linistiti"
Din momentul caderii comunismului, relatiile dintre cei doi frati din Franta si cel din SUA s-au mai incalzit. Dupa aparitia Legii nr. 18/1991, au existat discutii in repetate randuri pentru recuperarea averii familiei. "Am corespondat in permanenta si niciodata nu s-a pus intre noi problema vreunei procuri, fiind de la sine inteles ca Doru se ocupa de situatie in numele tuturor. Ne asigura in permanenta sa stam linistiti, ca el va face toata treaba, iar noi aveam o incredere teribila in Doru. Cum ferma de trei ha din comuna Voluntari, acum zona rezidentiala, fusese cumparata de tatal nostru impreuna cu fratele mai mare, era clar ca, din start, 1,5 ha i se cuveneau lui. Restul de 1,5 ha urma sa fie impartit in trei, lui Doru revenindu-i in total doua ha, iar mie si Doinei cate 0,5 ha fiecare. Nimeni n-a contestat in vreun fel aceasta tranzactie. In 2002 ne-am intalnit in Franta. Am stat de vorba cu Doru si ne-a aratat schitele topo ale proprietatii, sfatuindu-ne sa ne facem si noi o casuta acolo, pe terenul pe care-l vom primi. La 9 iulie 2003 ne-a trimis cate un fax la amandoi, pe care am sa-l reproduc in totalitate", ne-a declarat Dan Lucian Novacovici.
"Va imbratisez pe toti, Doru!"
"Draga Dane, iti trimit alaturat o procura pe numele lui Carmen asa cum face si Doina pentru a debloca si urgenta drepturile voastre conform certificatului de mostenitor si a dorintei mele de a va improprietari. Te rog sa-mi trimiti doua exemplare similare de procura in care inlocuiesti numele si adresa lui Doina cu numele si adresa ta - vei mentiona Consulatul Romaniei de la New York. E important sa fie o procura autentificata de Consulatul Romaniei si nu de un notar american, cum ai facut pentru declaratia de onoare ce mi-ai dat-o anul trecut, pentru dosarul Cantemir. Aceste 2 exemplare (nu am nevoie de fotocopii) te rog sa mi le trimiti prin europost, urgent. Eu plec in Romania la inceputul lui August 2003. E urgent! Va imbratisez pe toti, Doru!", se mentiona in faxul trimis de Doru Novacovici.
"Procura respectiva continea acceptul nostru ca ii donam lui Doru casa de pe domeniul fermei si ca nu mai aveam nici o pretentie asupra succesiunii Novacovici. Fiind convinsi ca Doru n-are alta intentie decat aceea ca actele sa mearga mai repede, i-am trimis imputernicirile in luna septembrie a aceluiasi an, dovedind o naivitate care ne-a costat enorm", ne-a precizat Dan Novacovici.
Doru Novacovici s-a dat drept unic mostenitor
La data de 14 decembrie 2004, Doru Novacovici si a chemat fratii la Bucuresti, spunandu-le ca, gata, i-a improprietarit. Le-a cerut sa semneze niste acte, dandu-le fiecaruia cate 20.000 de euro. Totodata, i-a mai scutit de 10.000 USD, reprezentand o treime din cheltuielile pe care le-ar fi facut in scopul recuperarii proprietatii din Voluntari. Numai ca Dan si Doina au inceput sa banuiasca faptul ca la mijloc n-ar fi ceva tocmai curat si n-au semnat actele. Dupa care si-au inceput propriile investigatii.
Avocatii celor doi au aflat de la Primaria Voluntari ca Doru Novacovici a primit o parte din proprietate inca din 1994, in timp ce fratilor le povestea ca se zbate din rasputeri pentru revendicarea averii. Ba mai mult, inca din 1991 depusese cerere de restituire a intregii suprafete de trei ha in nume propriu, de parca n-ar fi existat si fratii la mostenire. In doua declaratii mincinoase a sustinut, negru pe alb, ca este singurul mostenitor al familiei Novacovici.
"Macar cu-atata sa ne alegem"
"Undeva pe bd. Cantemir, actual Octavian Goga, tata a mai avut un depozit care se intindea pe aproape 3000 mp. Pe baza documentelor obtinute de la noi, Doru a reusit sa revendice o parte din teren in nume propriu, fara ca eu si sora mea sa aflam ceva despre acest lucru. Pe vreo 2000 mp s-au construit blocuri, revendicarea in natura nemaifiind posibila, aici fiind vorba, cel mult, despre despagubiri in bani sau teren in echivalent. Dar Doru a reusit sa obtina numai pentru el aproape 1000 mp, pentru ca acolo ramasese si un teren viran. Cum spuneam, a facut cerere de retrocedare, dar i s-a respins. A recurs la judecatorie, i s-a respins din nou, s-a schimbat regimul, iar la tribunal a fost pus in posesie in nume propriu, in 1997. Terenul fusese luat de comunisti, prin Decretul 223/1974, dar apatinea tuturor fratilor, in calitate de mostenitori, nu doar lui Doru. Nu stiu ce s-a mai intamplat cu terenul, dar noi n-am vazut nici un ban de-acolo si nici despagubiri n-am primit, de pe celelalte 2000 mp pe care s-au construit blocuri de locuinte. Au mai fost si alte proprietati, despre care nu vreau sa mai vorbesc. Nici nu ne mai intereseaza. Dar ce ne apartine din acel teren din Voluntari, eu si sora mea il vrem. Macar cu-atata sa ne alegem", ne-a mai spus Dan Novacovici.
"Fratele nostru mai mare ne-a escrocat"
Doru Novacovici a reusit sa recupereze imobilul din comuna Voluntari, in nume propriu, pe baza Legii nr. 112/1995. Asta se intampla prin 1998. Dupa ce fratii i-au donat-o, la cerere si in naivitatea lor, smecherul presedinte de onoare al UMRL s-a apucat s-o refaca, transformand-o intr-un mic palat. "Interesant este faptul ca, acum, tot el este cel care se arata suparat ca noi l-am chemat in judecata, dupa ce ne-a luat absolut tot. Ca sa-si justifice faptele, le-a spus tuturor prietenilor comuni ca eu si Doina am fi pus mana pe conturile tatalui nostru de la Banca Angliei, iar pe el l-au eliminat din ecuatie. Numai ca actele respective s-au aflat la Doru in permanenta. Stiu chiar ca una dintre cele doua fiice ale lui, care este jurista si lucreaza la o firma de avocatura din Franta, a luat acele acte si a plecat in Anglia, ca sa se intereseze. De aici incolo, totul e numai mister. Eu si cu Doina nu mai stim nimic. Nu vreau sa ma mai opresc asupra scandalurilor pe care le-a avut Doru in Franta cu diaspora romana si nici cu gruparea defunctului Ioan Ratiu, pentru ca nu ma interseaza. Dar ce ne deranjeaza pe noi este faptul ca fratele nostru mai mare ne-a escrocat, abuzand de increderea pe care am avut-o in el. Pentru un ha care in 2004 valoara, conform expertizelor efectuate, peste un milion de euro, noua ne-a dat doar cate 20.000 de euro la fiecare si ne-a scutit de plata a 10.000 USD - diverse cheltuieli", si-a incheiat povestea Dan Lucian Novacovici.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.