Senatorul Varujan Vosganian, purtator de cuvant al PNL, are cele mai mari sanse sa ocupe functia de comisar european, care revine Romaniei dupa aderare. Analizand personajele din lista numelor vehiculate in aceste zile prin prisma cerintelor europ
Senatorul Varujan Vosganian, purtator de cuvant al PNL, are cele mai mari sanse sa ocupe functia de comisar european, care revine Romaniei dupa aderare. Analizand personajele din lista numelor vehiculate in aceste zile prin prisma cerintelor europene impuse de o asemenea functie, ZIUA mizeaza ca intaiul ministru roman in "Guvernul" Europei va fi Vosganian. In opinia cotidianului nostru, trasaturile liderului liberal se suprapun cel mai bine pe portretul-robot al comisarului european. Economist si matematician, dar si autor de versuri si proza, el este unul dintre autorii programului de guvernare dupa care se ghideaza Puterea de la Bucuresti. Numele lui nu a aparut in miezul scandalurilor publice si, potrivit informatiilor de pana acum, nu a avut de-a face cu trecutul totalitar sau fosta Securitate. Deocamdata - ca orice treaba romaneasca - nominalizarea reprezentantului nostru in Comisia Europeana intarzie, presedintele Basescu si premierul Tariceanu avand puncte de vedere divergente in chestiunea numirii comisarului. (O.B.)
La mana lui Barroso
Numele comisarului roman la UE va fi anuntat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, procedura fiind convenita in discutiile avute cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a spus ca premierul a avut in ultimele zile consultari cu presedintele Comisiei Europene pe tema procedurii de numire a comisarului european din partea Romaniei, cei doi oficiali convenind ca seful Guvernului sa-i transmita presedintelui CE propunerea sa de candidat, urmand ca numele persoanei in cauza sa fie anuntat public de Barroso dupa ce acesta isi da acceptul si stabileste portofoliul care va fi incredintat noului comisar. Premierul considera ca aceasta procedura este justificata in conditiile in care viitorul comisar european nu va fi un ambasador al Romaniei la Bruxelles, ci un ministru in Guvernul European condus de presedintele Comisiei Europene, a mai spus Marinescu.
Sapte candidati
La inceputul saptamanii, premierul Tariceanu precizase ca va anunta numele comisarului european pana vineri (ieri - n.red.), subliniind ca decizia finala va tine cont de parerile partidelor din coalitia guvernamentala. Ulterior, Tariceanu a afirmat ca a cerut CV-urile a sapte persoane din totalul celor propuse de partidele Coalitiei pentru postul de comisar european, precizand ca "il va informa" pe presedintele Basescu asupra nominalizarii inainte ca decizia sa fie prezentata public. Joi dimineata, premierul Calin Popescu Tariceanu a mentionat, la Piatra Neamt, ca nu a luat inca vreo decizie privind desemnarea comisarului european, precizand ca "se poarta discutii". Tariceanu a mai spus ca s-a gandit la vreo cateva nume. In ceea ce priveste numele vehiculate in presa, premierul a precizat ca unele dintre acestea sunt cele vizate si de el, altele nu. Pana acum, numele vehiculate in presa pentru functia de comisar european sunt: Varujan Vosganian, Mihai Razvan Ungureanu, Leonard Orban, Cristian David - din partea PNL, Anca Boagiu si Monica Macovei - din partea PD, precum si Gyorgy Frunda de la UDMR. Dinspre zona Opozitiei au circulat, ca variante posibile, Vasile Puscas, Cristian Diaconescu, Adrian Severin si Petre Roman. Potrivit unor surse din Alianta PNL-PD, "in proportie de 90%" comisarul european propus de PNL va fi ales de catre Tariceanu dintre Varujan Vosganian si Mihai Razvan Ungureanu, lista largita a liberalilor continand si numele lui Leonard Orban si Cristian David. PD a ramas la parerea ca persoana potrivita ar fi ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Premierul Tariceanu a avut deja mai multe discutii cu Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, precum si cu alti oficiali europeni. Intrebata cand va anunta primul ministru nominalizarea, Oana Marinescu a mentionat ieri ca "din consultari a reiesit ca ziua de 20 octombrie nu este termenul limita".
Controverse romanesti
Episodul nominalizarii reprezentantului Romaniei in "guvernul" Europei a iscat noi controverse intre premier si presedinte. Din capul locului, Tariceanu a sustinut ca nominalizarea este atributul primului ministru, iar acesta va face o singura propunere. "Procedura este foarte clara: intre premierul Romaniei si presedintele Comisiei Europene. Dupa ce premierul face propunerea, o analizam impreuna si facem anuntul public. Am discutat cu presedintele Basescu despre propuneri, insa numirea comisarului se va face dupa acest protocol. Totul este speculatie pana atunci" - a precizat premierul. Presedintele Basescu declarase anterior ca Romania trebuie sa transmita sefului Comisiei numele a doua persoane nominalizate pentru functia de comisar, urmand ca Barrosso sa decida. "Avand un guvern care se sprijina in principal pe un partid din familia liberala si altul din familia populara, cred ca trebuie facute de fapt doua propuneri. Iar cand spun <<cred>> inseamna ca spun ca <<stiu>>", a afirmat presedintele. Se pare insa ca Barrosso s-a pronuntat deja in privinta numarului de propuneri, optand pentru varianta anuntata deja de premier. Purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a anuntat, joi, ca presedintele Comisiei Europene a cerut, in scrisoarea adresata premierului Tariceanu, ca acesta sa faca nominalizarea unei singure persoane pentru functia de comisar european care revine Romaniei dupa aderare.
"Cititi Constitutia"
"Astazi pentru mine comisarul european nu e o prioritara, se va decide in cadru legal si corect, la momentul potrivit. (...) Mi s-a parut ca altii si-au declarat prioritatile in numirea comisarului, nu presedintele Romaniei", a declarat ieri seara la Lahti presedintele Traian Basescu. El a adaugat ca raspunsul la intrebarea cine il numeste pe comisar - presedintele sau premierul - se regaseste in Constitutie. "Cititi Constitutia!", le-a spus presedintele Basescu ziaristilor. Potrivit art. 80 din Constitutie, care se refera la rolul presedintelui Romaniei, acesta "reprezinta statul roman". Apoi, intre atributiile de politica externa ale sefului statului, potrivit articolului 91, presedintele este cel care "incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern". De asemenea, el este si cel care "acrediteaza reprezentantii diplomatici ai Romaniei". Insa, ieri, de la Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a spus ca viitorul comisar nu este "un ambasador al Romaniei, ci ministru in Guvernul european".
Seful statului a continuat prin a-i intreba de ziaristi de ce i-au adresat o asemenea intrebare. "M-ati auzit pe mine vorbind de aceasta numire? M-ati auzit pe mine facand afirmatii? Ce-mi cereti atunci?", a insistat Basescu de cateva ori. "Mi s-a parut ca altii si-au declarat prioritati, nu presedintele Romaniei. Intrebati-i pe cei care au avut o problema de declarat public", a replicat iritat Basescu. Mai tarziu, seful statului a revenit, la sugestia consilierului Adriana Saftoiu, asupra declaratiei, spunand ca a vrut sa spuna ca "azi" (vineri- n.red.) problema numirii comisarului nu a fost o prioritate pentru el. Jose Manuel Durrao Barosso a refuzat la randul sau sa raspunda ziaristilor romani, care l-au intrebat daca a primit vreo nominalizare pentru functia de comisar din partea oficialilor romani. "Nu fac nici un comentariu pana nu se ia o decizie in acest sens", a prezat Barosso.
Raluca PAPDOPOL, Lahti, Finlanda
Ovidiu BANCHES
Alegerile din Bulgaria amana anuntul pentru luni
Comisarul european pe care trebuie sa-l propuna Romania urmeaza sa fie anuntat cel mai devreme luni, simultan la Bucuresti si Bruxelles, au declarat surse oficiale concordante, citate de Mediafax. Amanarea anuntului pana luni este determinata, potrivit acestor surse, de alegerile prezidentiale din Bulgaria, care vor avea loc duminica. Bulgaria, care va adera la UE in acelasi timp cu Romania, la 1 ianuarie 2007, trebuie sa-si desemneze si ea un comisar european. Practic, cei doi comisari - roman si bulgar - vor fi anuntati in aceeasi zi, iar termenul limita este 27 octombrie. In prezent, au loc discutii informale intre premierul roman si presedintele Comisiei Europene, pe trei propuneri, nominalizarea urmand sa fie facuta in functie de ceea ce va fi agreat la Bruxelles in mod neoficial, au precizat sursele citate. La nivelul liderilor europeni s-a propus ca nominalizarile sa fie facute imediat dupa Consiliul European de la Lahti. (A.H.)
Discutie Basescu-Barroso
Traian Basescu a vorbit cu Jose Manuel Barroso, la summitul PPE de la Helsinki, despre comisarul european din partea Romaniei. Intrebat ieri daca a vorbit cu presedintele Comisiei Europene despre comisarul european, Basescu a raspuns: "Sigur ca am vorbit, si nu numai cu el. Este o problema interna, si de politica externa si care priveste si Comisia Europeana. Bineinteles ca am vorbit. Nu va pot spune insa si ce am vorbit", a explicat presedintele. Basescu a evitat sa raspunda intrebarilor legate de nominalizarea Romaniei pentru postul de comisar sar si de institutia abilitata sa faca nominalizarea si i-a expediat scurt pe ziaristi. "Romania va avea un comisar european", a spus razand Basescu. (R.P.)
CV-ul viitorului comisar
Varujan Vosganian s-a nascut la Craiova, pe 25 iulie 1958 si a urmat liceul "Alexandru Ioan Cuza" din Focsani. A absolvit Facultatea de Comert din cadrul ASE Bucuresti (1982), apoi Facultatea de Matematica din Universitatea Bucuresti (1991) si este doctor in economie (1998). Este casatorit si are un copil.
Activitate
Profesor asociat, Academia de Studii Economice, Facultatea de Relatii Economice Internationale, curs
Presedinte al Uniunii Armenilor din Romania (din 1990)
Membru al Biroului Executiv al Partidului National Liberal (din aprilie 2003)
Presedinte Consiliul National al Uniunii Fortelor de Dreapta (2002-2003)
Presedinte al Uniunii Fortelor de Dreapta (1999-2001)
Presedinte al Partidului Alternativa Romaniei (1996-1999)
Senator de Iasi (UFD) - legislatura 1996-2000
Presedinte al Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senatul Romaniei (decembrie 1996 - octombrie 1998)
Deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania - legislaturile 1990-1992 si 1992-1996
Lider al Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale in perioada 1992-1995
Membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala
Membru Fondator al Societatii Romane de Economie (SOREC)
Membru al Consiliului Expertilor Internationali al Centre of European Political Studies (CEPS) - Bruxelles
Vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania
Membru in conducerea Asociatiei Umoristilor din Romania
Membru de onoare al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti
Varujan Vosganian este autorul a peste 500 de articole, studii, eseuri economice, beletristice si politologice. A publicat carti de specialitate - "Contradictii ale tranzitiei la economia de piata", Editura "Expert", Bucuresti (1994); "Jurnal de front", articole economice, Editura "Staff", Bucuresti (1994); "Reforma pietelor financiare", Editura "Polirom", Iasi (1999); dar si volume de versuri - "Samanul Albastru", Editura "Ararat", Bucuresti, 1994; "Ochiul cel alb al Reginei", Editura "Cartea Romaneasca", Bucuresti, 2001 sau proza - "Statuia Comandorului", Editura "Ararat", Bucuresti, 1994. In 2001 i-a aparut volumul "Mesajul Dreptei Romanesti. Traditie si modernitate", la Editura "Nemira".
Fisa postului comisarului european
Conform Tratatului de la Nisa membrii Comisiei Europene trebuie "sa fie alesi pe baza competentei, iar independenta lor trebuie sa fie dincolo de orice indoiala". Conform articolului 213 al Tratatului de la Nisa: "Doar cetatenii statelor membre pot fi membri ai Comisiei. Comisia trebuie sa contina cel putin un cetatean al fiecarui stat membru, insa nu poate contine mai mult de doi cetateni ai aceluiasi stat membru".
Comisarii europeni trebuie sa fie independenti in cadrul activitatii lor, arata acelasi tratat: "Membrii Comisiei, in interesul general al Comunitatii, vor fi complet independenti in indeplinirea indatoririlor lor. In indeplinirea acestor indatoriri nu vor cere si nu vor primi instructiuni din partea nici unui guvern ori a oricarui alt organism. Se vor abtine de la orice actiuni incompatibile cu indatoririle lor. Fiecare stat membru se obliga sa respecte aceste principii si sa nu caute sa influenteze membrii Comisiei in indeplinirea sarcinilor lor".
De asemenea membrii Comisiei Europene nu pot avea alte slujbe: "Membrii Comisiei nu se pot angaja pe perioada mandatului lor in nici un fel de alta ocupatie, indiferent daca este lucrativa sau nu. La inceperea mandatului lor se vor obliga solemn ca, atat in timpul si dupa indeplinirea mandatului, sa respecte obligatiile rezultate din acest mandat si sa se comporte cu integritate si discretie in ceea ce priveste acceptarea, dupa mandatul lor, a anumitor numiri sau beneficii".
Mandat de cinci ani
Membrii Comisiei Europene sunt numiti pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit. Membrii Comisiei sunt numiti de Consiliul European pe baza propunerilor statelor membre, numirile fiind supuse aprobarii Parlamentului European.
Incheierea mandatului de comisar european, in afara mortii, se produce atunci cand acesta demisioneaza sau este demis. In oricare dintre aceste cazuri Consiliul European poate decide sa numeasca un nou comisar sau poate lasa respectivul domeniu fara un comisar. Comisarii europeni sunt responsabili de respectarea tratatelor si legislatiei europene in domeniul in care au fost numiti, avand la dispozitie un imens aparat birocratic. Gunther Verheugen, actualul comisar european pentru industrie, s-a plans saptamanile trecute de faptul ca aparatul birocratic european ii controleaza din ce in ce mai mult pe comisarii europeni. (G.D.)
Portofolii posibile
Actualul presedinte al Comisiei Europene Manuel Durao Barroso pare multumit de echipa sa de comisari europeni, fiind astfel foarte putin probabila o remaniere a executivului comunitar.
Exista in prezent mai multe speculatii in ceea ce priveste posibilele domenii care vor fi incredintate viitorilor comisari europeni din Bulgaria si Romania.
Deocamdata singurele posturi de comisari europeni care au o dubla acoperire sunt cele care se refera la Justitie si Afaceri Interne si cel referitor la Cultura si sanatatea publica.
Astfel, viitorul comisar european trimis de la Bucuresti ar putea primi una dintre cele patru responsabilitati mentionate mai sus. O alta varianta ar fi infiintarea unui post de comisar european care sa se ocupe de problemele minoritatilor nationale.
Este posibil ca o numire intr-un post de comisar european a lui Varujan Vosganian sa fie interpretata ca fiind impotriva Turciei, datorita originii armene a acestuia.
Saptamana trecuta la Paris a fost adoptat intr-o prima lectura un proiect de lege de deputatii francezi, care prevede o pedeapsa cu un an de inchisoare si o amenda substantiala perntru orice persoana care neaga faptul ca masacrele comise sub Imperiul Otoman constituie un genocid.
Acest text urmeaza sa fie prezentat senatorilor, iar apoi deputatilor in a doua lectura, pentru a fi ulterior aprobat. Autoritatile turce au avertizat Franta privind declansarea unei crize in relatiile bilaterale si eventualitatea unor represalii economice. Turcia incearca din anii '60 fara succes sa adere la Comunitatea Europeana, devenita ulterior Uniunea Europeana. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.