La o luna dupa inceperea anului scolar, aproape jumatate din unitatile de invatamant raman in aceeasi situatie, adica fara autorizatie sanitara de functionare, in ciuda celor trei suplimentari destul de substantiale pe care Guvernul le-a operat in bu
La o luna dupa inceperea anului scolar, aproape jumatate din unitatile de invatamant raman in aceeasi situatie, adica fara autorizatie sanitara de functionare, in ciuda celor trei suplimentari destul de substantiale pe care Guvernul le-a operat in bugetul Educatiei. Ministrul Mihail Hardau a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca la inceputul anului scolar erau autorizate 9429 de scoli, gradinite si licee (respectiv 55%), alte 2970 (18%) erau in curs de obtinere a documentului, in timp ce 4550 (27%) functionau neautorizat. Starea acestora nu s-a remediat, ministrul rezumandu-se la a anunta ca "cele 18% pot fi autorizate, cu mici cheltuieli". Cat despre celalalt procent de 27% dintre unitati de invatamant, nici nu exista vreo speranta sa obtina avizul sanitar anul acesta, iar mare parte nici anul viitor.
70% au WC in curte
De altfel, ministrul Educatiei s-a aratat mai interesat de dotarea scolilor cu material didactic, decat de sanatatea elevilor. El a tinut sa prezinte intr-un mod foarte optimist situatia finantarii sistemului de invatamant, anuntand ca pana la sfarsitul anului vor fi finalizate peste 1900 de lucrari de reparatii in scoli, in doi ani toate unitatile vor fi reabilitate termic "la nivelul geamurilor", adica vor fi inlocuite geamurile clasice cu termopan, iar pana in anul 2011 vor fi echipate termic. In legatura cu alimentarea cu apa a unitatilor din invatamantul preuniversitar, Mihail Hardau a recunoscut ca 13% nu beneficiaza de acest serviciu, 40% sunt racordate la retea, iar 47% au fantani. In privinta grupurilor sanitare, situatia este si mai critica: 70% din totalul unitatilor au grupurile sanitare in curte si numai restul de 30% in incinta. De asemenea, 74% din totalul unitatilor scolare din invatamantul preuniversitar au incalzire centrala, dar mai sunt 5.863, adica 26%, unde incalzirea se face cu sobe sau cu alte instalatii.
5,2% din PIB in 2007
Mihail Hardau a anuntat ca este posibil ca saptamana viitoare sa fie aprobata cea de-a patra rectificare bugetara - de aproximativ 0,2% - pentru Educatie, ceea ce ar duce bugetul pe 2006 va la valoarea de 5% din PIB. Cat priveste bugetul pentru anul 2007, el l-a caracterizat drept "nu multumitor, nici satisfacator, ci foarte bun", desi nu va atinge 6% din PIB, cum prevede legea, ci doar 5,2% din PIB, respectiv 19.915,4 mil. lei. Ministrul intentioneaza sa construiasca terenuri si sali de sport in fiecare unitate de invatamant din tara si, cu sponsori, cate un bazin de inot in fiecare judet. Totodata, Hardau vrea sa atraga elevii spre scolile de arte si meserii, prin acordarea de burse, chiar "la nivel integral".
Teze de disciplinare a profesorilor
Aproximativ 235.000 de elevi de clasa a VII-a din toata tara, dintre care 14.500 in Bucuresti, vor sustine la sfarsitul lunii noiembrie teze cu subiecte unice, care vor lua locul testelor nationale in 2008. Mihail Hardau a precizat ca a fost nevoit sa ia aceasta masura dupa ce a evaluat rezultatele testelor de anul acesta, care au scos la iveala faptul ca multi profesori sunt "nedisciplinati - dovada fiind elevii care au obtinut note sub 5". El nu a facut declaratii nici despre ponderea pe care o vor avea aceste teze la evaluarea finala pentru admiterea in clasa a IX-a, in schimb a precizat ca, saptamana viitoare, dupa ce va discuta cu sindicatele, va face publica metodologia de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.