Nitramonia Fagaras a fost in pericol de a sari in aer, in dimineata zilei de 19 octombrie, in momentul in care Electrica Brasov a sistat complet, timp de zece minute, furnizarea energiei electrice catre uzina, sustin liderul de sindicat Lucian Cupu s
Nitramonia Fagaras a fost in pericol de a sari in aer, in dimineata zilei de 19 octombrie, in momentul in care Electrica Brasov a sistat complet, timp de zece minute, furnizarea energiei electrice catre uzina, sustin liderul de sindicat Lucian Cupu si prefectul de Brasov Aurelian Danu, citati de Mediafax. Conform liderului de sindicat, pericolul producerii unei explozii exista din cauza ca la Nitroexplosives erau pe flux 100 de kilograme de nitroglicerina, iar in depozite peste 1000 kilograme. Potrivit unui proces-verbal de control datat 31 mai, privind intentia Electrica Brasov de a sista livrarea de energie electrica la Nitramonia Fagaras, furnizorul de energie electrica a convenit sa ofere energie in regim de avarie (0,6-0,8 MW/h) pentru a se asigura securitatea depozitului de explozivi, precum si a statiei de epurare prevazuta cu treapta mecanica, chimica si biologica. Cupu sustine ca uzina nu a fost somata in scris cu privire la intentia de sistare a energiei electrice, ci doar printr-un apel telefonic care nu a fost luat in seama sau nu a ajuns la factorii de decizie.
Pericol de nor toxic
Lucian Cupu a precizat ca, in conditiile in care Electrica a sistat la zero energia electrica, nici sistemele de siguranta nu au mai putut intra in actiune. "Pentru golirea celor 100 kg de nitroglicerina cat erau pe flux este nevoie de aer care este furnizat de comprensoarele de aer. Iar acestea functioneaza electric", a explicat Cupu. Prefectul de Brasov, Aurelian Danu, a calificat gestul Electrica Brasov ca fiind "de netolerat". Pe de alta parte, reprezentantii Electrica sustin ca nu a existat vreun pericol de explozie. "Centralistul nostru a luat legatura telefonic cu cei de la uzina pentru a-i anunta de intentia noastra de a sista energia electrica, in conditiile in care uzina are datorii la Electrica. Nu a fost nici un pericol de vreo explozie, pentru ca intreruperea nu a fost pentru o perioada indelungata", a declarat pentru Mediafax Erzsebet Bartha, purtatorul de cuvant al Electrica Brasov. Insa, in procesul-verbal de control din mai, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta "Tara Barsei" arata ca, "in cazul intreruperii alimentarii cu energie electrica, are loc o evacuare lenta in atmosfera a unei cantitati insemnate de amoniac care ar conduce la crearea unui nor toxic care s-ar extinde pe o raza de 5 km". "Acest efect ar conduce la contaminarea factorilor de mediu si a populatiei din zona afectata", preciza ISU "Tara Barsei". De asemenea, in acelasi proces-verbal de control, Garda Nationala de Mediu Comisariatul Judetean Brasov arata ca, "in momentul de fata, sistarea alimentarii cu energie electrica ar constitui un pericol grav pentru mediu si populatia din zona". In decursul timpului, la Nitramonia Fagaras au avut loc cinci explozii, in anii 1964, 1969, 1975, 1990 si 1997, cea mai grava fiind in 1969 si s-a soldat cu 11 morti. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.