Bulgarii se vor prezenta, maine, la urne pentru a-si alege presedintele, actualul sef al statului, Gheorghi Parvanov (foto), considerat favoritul cursei, riscand sa il infrunte in al doilea tur de scrutin pe ultranationalistul Volen Siderov, informea
Bulgarii se vor prezenta, maine, la urne pentru a-si alege presedintele, actualul sef al statului, Gheorghi Parvanov (foto), considerat favoritul cursei, riscand sa il infrunte in al doilea tur de scrutin pe ultranationalistul Volen Siderov, informeaza Mediafax. Presedintele Gheorghi Parvanov candideaza, ca independent, pentru un al doilea mandat de cinci ani si are mari sanse sa fie reales, indica sondajele recente. Dar, si daca va obtine majoritatea absoluta, Parvanov va fi nevoit sa se prezinte la un al doilea tur de scrutin ,in 29 octombrie, intrucat este putin probabil ca nivelul de participare sa atinga procentul necesar, de 50 de procente. Adversarul sau este Volen Siderov, care mizeaza pe voturile de protest ale bulgarilor si care este creditat cu 20 si 29 la suta din sufragii. Exista insa indicii conform carora rezultatul obtinut de acesta ar putea fi mai mare de atat, avand in vedere ca multi alegatori nu au recunoscut ca intentioneaza sa voteze cu liderul partidului de extrema dreapta Ataka. Pentru prima oara de la prabusirea comunismului in 1989, candidatul dreptei, Nedelcio Beronov, risca sa fie eliminat din primul tur. Beronov, care reprezinta calea de compromis in cadrul unei drepte fragmentate, ar urma sa obtina intre 10 si 22% din sufragii. Institutele de sondare a opiniei publice subliniaza totusi o mobilizare a electoratului de dreapta, care incearca sa evite sa fie obligat sa-l sustina pe Parvanov in al doilea tur de scrutin, daca acesta se va confrunta cu un candidat ultranationalist. De altfel, comentatorii politici au avansat scenariul similar din cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, din aprilie 2002, cand socialistii francezi l-au sprijinit pe candidatul dreptei, actualul presedinte Jacques Chirac, pentru a impiedica ascensiunea la putere a lui Jean-Marie Le Pen, candidatul extremei drepte. In timpul mandatului lui Parvanov, Bulgaria a aderat la NATO in 2004, a participat pana la sfarsitul anului 2005 la coalitia din Irak si a semnat, anul acesta, cu SUA, un acord de infiintare a trei baze americane pe teritoriul sau. Rivalul lui Parvanov are insa cu totul alta opinie fata de politica externa dusa pana acum de Sofia, respingand apropierea de Alianta Nord-Atlantica, criticand amplasarea bazelor americane si aprreciiind ca guvernul a negociat gresit aderarea la UE. Indiferent de rezultatul scrutinului, alegerile nu vor influenta guvernul de coalitie de centru-dreapta, format cu greu in august 2005, sub medierea lui Parvanov. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.