In ultimul timp, sub ochii dumneavoastra s-a dus un razboi cu o miza foarte importanta, dar doar cateva dintre strigatele de lupta ale combatantilor au ajuns pana la publicul larg. Oricum, prea multe fata de ceea ce ar trebui sa insemne in general s

In ultimul timp, sub ochii dumneavoastra s-a dus un razboi cu o miza foarte importanta, dar doar cateva dintre strigatele de lupta ale combatantilor au ajuns pana la publicul larg. Oricum, prea multe fata de ceea ce ar trebui sa insemne in general subiectul pe care il abordez astazi. Este vorba de alegerile care se desfasoara in Marea Loja Nationala din Romania. Semnalele care au ajuns la public demonstreaza ca in cadrul acestor alegeri s-au facut si jocuri murdare, s-a apelat la presa pentru a fi loviti unii dintre candidati.

Batalia se duce pentru functia de Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania. Aceasta este singura recunoscuta de peste 100 de ordine similare din alte tari si este singura considerata regulara, adica s-a infiintat si isi desfasoara activitatea in functie de regulile stabilite de un Ordin pentru care nu suntem in 2006, ci in 6006. Pana acum, publicul larg primea din interiorul masoneriei foarte putine informatii. Efectiv, se stia doar cand este ales sau reconfirmat in functie un Mare Maestru, iar in rest apareau doar informatii neconfirmate, spuse de profani care se intindeau la „un pahar de vorba“ c u vreun mason aflat la extremitatea Ordinului, genul de fraier care vorbeste gura fara el in speranta ca oamenii din jur vor crede ca este „frate“ cu George Washington sau Mihail Kogalniceanu. De mai bine de o luna, aceasta regula a fost incalcata.

In cursa pentru functia de Mare Maestru s-au inscris opt persoane (de fapt noua, dar una s-a retras). Una sau chiar doua dintre acestea joaca murdar. Este o afirmatie grava, pe care noi credem ca o putem demonstra, marturie stand articolele aparute pana acum in presa. Pentru a intelege insa aceasta demonstratie este nevoie sa va reamintim felul in care se desfasoara aceste alegeri. Fiecare loja din tara ia contact cu programul electoral al fiecarui candidat. Analizand oferta fiecaruia, loja respectiva formuleaza doua optiuni, adica trimite la sediul MLNR o scrisoare in care nominalizeaza doua persoane pe care le-ar vedea in functia de Mare Maestru. Aceasta formalitate s-a incheiat ieri, de aceea si acest material apare tocmai acum, pentru ca nu mai poate influenta optiunile masonilor.

Toate voturile sunt contabilizate si primii doi clasati se prezinta in fata Conventului, convocat pentru data de 4 noiembrie. Atunci, delegatii fiecarei loje din tara voteaza direct, alegand intre cei doi finalisti. Castigatorul va conduce MLNR pentru urmatorii trei ani.

Acum trei ani, cand s-au desfasurat ultimele alegeri, in presa au aparut putine materiale. De data aceasta, cuvantul masonerie s-a regasit in aproape toate publicatiile.

Semnalul a aparut in „Evenimentul zilei“, intr-o stire aparent benigna, privind o reuniune organizata de Marea Loja Nationala a Romaniei. Observati ca diferenta dintre prima organizatie despre care vorbeam si cea de a doua este ca difera „din“ si „a“. In spatele acestei diferente se afla un mare razboi si este nevoie sa va reamintim cateva dintre coordonatele sale. In luna aprilie 2002, un grup de masoni din Marea Loja Nationala din Romania a convocat un Convent la Brasov in care a vrut sa decida rasturnarea Marelui Maestru de atunci, Gheorghe Comanescu, dar, dandu-si seama ca acest lucru este imposibil, a infiintat Marea Loja Nationala a Romaniei si Mare Maestru a fost ales Viorel Danacu, ofiter in Ministerul de Interne. In iunie 2002, Viorel Danacu a fost exclus din Marea Loja condusa de Comanescu. Termenul de initiat este „a fost ars intre Coloane“, adica a fost exclus din masoneria regulara. In ianuarie 2003, se vorbea deja ca in Loja lui Danacu mai sunt doar 18 masoni dintre cei plecati de la Comanescu. Danacu a facut insa o alianta vazuta ca o miscare diplomatica importanta la acea vreme, vara lui 2002. Fiecare Mare Loja Nationala are ca si corpuri pendinte de ea rituri de perfectionare, printre care si Ritul Scotian Antic si Acceptat. Este vorba de locul in care masonii se perfectioneaza dincolo de gradul al III-lea, de maestru. In Romania, pe langa MLNR, functioneaza Supremul Mare Consiliu de Grad 33 si Ultim al Ritului Scotian Antic si Acceptat, functia de Suveran Mare Comandor, „seful“ Ritului Scotian, fiind detinuta de Costel Iancu. La Viorel Danacu, aceasta este detinuta de Andre Szakvary.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.