"Profiturile pe piata romaneasca a birourilor sunt in scadere in acest moment. Cauza este numarul din ce in ce mai mare al dezvoltatorilor activi din Bucuresti si cresterea nivelului de calitate. Pe termen scurt, cred ca poate fi vorba de o scadere c
"Profiturile pe piata romaneasca a birourilor sunt in scadere in acest moment. Cauza este numarul din ce in ce mai mare al dezvoltatorilor activi din Bucuresti si cresterea nivelului de calitate. Pe termen scurt, cred ca poate fi vorba de o scadere constanta, iar echilibrarea pe piata poate interveni in jurul cifrei de 15%", a afirmat Daniel Mitracu, consultant senior in cadrul departamentului de terenuri al DTZ Echinox. Pentru sediile de birouri din Capitala, in centrele de clasa A (suprafata de peste 2000 mp), chiria este de 16-18 euro/mp, iar pentru centrele de clasa B si C, chiria are o valoare cuprinsa intre 15 si 8 euro/mp. In medie, rata profitului in dezvoltarea cladirilor de birouri se situeaza intre 40 si 60%. Aceasta rata a profitabilitatii a fost obtinuta printr-un studiu de caz al consultantului senior in cadrul departamentului de terenuri al firmei de consultanta DTZ Echinox. Daca un dezvoltator cumpara un teren in acest moment cu o incidenta a pretului pe metrul patrat construit de 450-500 euro, iar acel dezvoltator are un cost de dezvoltare de 1000 euro/mp, respectiva cladire se inchiriaza cu 16 euro. Expertii in piata imobiliara a birourilor au remarcat, in ultima perioada, intentia unor investitori de a obtine o rata de profitabilitate mai mica si, in consecinta, acestia isi pot securiza proiecte la preturi ceva mai mari. In acest caz, cei care detin in portofoliu proiecte imobiliare mari au in momentul acesta oportunitatea vanzarii la preturi avantajoase. Desi se inregistreaza o tendinta de crestere a investitiilor in acest domeniu, este in continuare o lipsa de echilibru intre cerere si oferta (in Bucuresti exista numai 800.000 mp de spatii de birouri). In opinia reprezentantului Echinox, decizia de a reinvesti in dezvoltarea cladirilor se bazeaza pe prezenta in portofoliul dezvoltatorilor a unor terenuri care sa permita dezvoltarea unor cladiri competitive, nivelul concurentei pe piata si nivelul de rentabilitate al investitiilor din alte sectoare economice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.