Traseistii politici au dreptul sa candideze la alegerile pentru Parlamentul European. Deputatii si senatorii din comisia special creata pentru acest scrutin au finalizat ieri raportul la textul legislativ si le-au dat dezlegare traseistilor politici sa candideze pentru posturile de europarlamentari. Alesii nu au luat in considerare solicitarea societatii civile, care ar fi dorit ca traseistii sa nu aiba acces la aceste alegeri, sustinand ca o astfel de cerere ar fi stirbit dreptul constitutional de a fi ales. De altfel, presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu (foto), a spus ca este la latitudinea fiecarui partid daca asculta sfaturile societatii civile si isi pune sau nu pe liste traseisti. Parlamentarii au respins si amendamentul PRM, care prevedea ca data limita de organizare a alegerilor pentru PE sa fie 1 iunie 2007. Ca atare, alesii au decis, pentru mai multa siguranta, ca data limita stabilita sa fie 1 decembrie 2007. Aceasta desi reprezentantii autoritatii Electorale Permanente au prezentat o simulare a procesului eletoral care demonstra ca alegerile pot fi convocate pana in luna iunie. Insa, potrivit deciziei comisiei, legea mentine prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, care obliga partea romana sa organizeze scrutinul pana la 1 decembrie 2007.
Legea are grija de capsunarii votanti
Cele mai importante articole ale proiectului votate ieri vizeaza organizarea cat mai multor sectii de votare in tari ca Spania, Franta sau Germania, adica exact tarile unde activeaza cei mai multi romani plecati la munca. "Vom solicita MAE organizarea a zeci de sectii de votare in afara consulatelor", a spus Mihai Voicu, precizand totodata, ca legea are grija ca eventualele fraude electorale sa fie eliminate. "Nu dorim sa exportam fraude electorale in Uniunea Europeana, ci dorim sa fim un model", a explicat Voicu excesul de zel al parlamentarilor. Membrii comisiei au stabilit, tot in ideea de a elimina fraudele, desfiintarea sectiilor de votare din gari, autogari si aeroporturi. De asemenea, listele suplimentare vor fi centralizate si comparate pentru a identifica eventuale cazuri de vot multiplu. Din acelasi motiv, romanii vor vota numai cu cartea de alegator. Asa cum convenisera de principiu, deputatii si senatorii au pastrat pragul electoral de 5% pentru partide, aliante politice si electorale. Si in cazul candidatilor independenti va fi mentinuta procedura existenta in plan intern, astfel ca un independent va fi ales in conditiile in care intruneste numarul de voturi egal cu un mandat intreg, el putand participa la alegeri daca este sustinut de cel putin 100.000 de alegatori.
Cetatenii straini pot candida in numele Romaniei
Cu toate ca dreptul unui cetatean european de a candida in numele Romaniei nu este reglementat de Constitutie, proiectul adoptat de comisia electorala include si procedurile care vor fi aplicate in cazul lor, atunci cand vor dobandi acest drept prin revizuirea legii fundamentale, dupa aderarea Romaniei la UE. Astfel, un francez sau un englez, rezident in Romania, va putea candida pentru tara noastra la un mandat in PE. Parlamentarii vor face o ultima lectura asupra textului legislativ saptamana viitoare, cand este programat si votul final, raportul urmand sa fie transmis Senatului. (C.E.)