Un studiu privind tratamentul cancerului in Europa, realizat de Colegiul Regal din Londra, demonstreaza accesul inegal al bolnavilor de cancer la servicile medicale. Sansa pacientilor de a supravietui cancerului depinde de locul in care traiesc in Un
Un studiu privind tratamentul cancerului in Europa, realizat de Colegiul Regal din Londra, demonstreaza accesul inegal al bolnavilor de cancer la servicile medicale. Sansa pacientilor de a supravietui cancerului depinde de locul in care traiesc in Uniunea Europeana.

Pacientii din grupuri socio-economice inferioare si din zonele rurale au acces mai limitat la ingrijiri de calitate, fata de cei din grupurile socio-economice superioare. Accesul la ingrijiri de calitate variaza de la un tip la altul de cancer. Studiul a fost prezentat cu prilejul lansarii campaniei ""Cancer United"". Campania paneuropeana ""Cancer United"" cheama la acces egal, la ingrijiri de calitate pentru toti bolnavii de cancer din Europa. Ea se va derula inclusiv in Bulgaria si Romania, un raport final urmand sa fie prezentat la Bruxelles in 2008. Campania are in vedere elaborarea unei strategii paneuropene cu privire la cancer si va solicita guvernelor tarilor membre ale Uniunii Europene sa dezvolte planuri nationale de lupta contra cancerului.
LA NOI. Pe fondul acestei vaste campanii, medicii oncologi, dar mai ales bolanvii din tara noastra, spera ca ministrul Nicolaescu sa revina asupra ordinului care ""parafeaza"" desfiintarea oncologiei medicale. Ceea ce va afecta in mod grav accesul si calitatea ingrijirii medicale acordate acestor bolnavi.
In tara noastra, mortalitatea prin cancer este pe locul doi, dupa mortalitatea cauzata de afectiuni cardiovasculare. In schimb, mortalitatea prin cancer e pe primul loc pentru grupa de varsta 45-65 de ani, a declarat prof. dr. Rodica Anghel (foto), director medical al Institutului Oncologic Bucuresti. (Magda Marincovici)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.