Executivul se roaga de senatori si deputati sa adopte legile prioritare pentru integrare. Secretarul de stat din Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a facut ieri un apel catre parlamentari pentru a sustine legile respective.

Executivul se roaga de senatori si deputati sa adopte legile prioritare pentru integrare. Secretarul de stat din Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a facut ieri un apel catre parlamentari pentru a sustine legile respective. Potrivit oficialului guvernamental, din septembrie si pana acum au fost finalizate doar 4 dintre cele 40 de proiecte de legi depuse in Parlament. Multe dintre acestea, chiar daca au fost discutate, nu au fost aprobate, din lipsa de cvorum. Altele au fost pur si simplu amanate de la o sedinta la alta. Din cele 36 de proiecte de lege restante, 21 sunt la Camera Deputatilor si 15 la Senat.
Secretarul de stat din Departamenatul pentru Relatia cu Parlamentul a atras atentia senatorilor si deputatilor ca, in aceasta perioada, Comisia Europeana va monitoriza atent indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de negociere si in cel de pregatire pentru aderare. Iar un aspect esential il reprezinta continuarea armonizarii legislatiei romane cu cea comunitara, precum si adoptarea unor legi pe deplin compatibile cu acquis-ul comunitar.
Un apel similar a fost lansat saptamana trecuta de premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a afirmat atunci ca va avea o discutie cu presedintii celorlalte partide, care fac parte din coalitia de guvernamant, pentru a lua masurile necesare in vederea "redresarii situatiei privind prezenta".

Legea ANI, una dintre prioritati

Un exemplu este infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Proiectul a fost trimis de la Guvern in data de 27 iulie 2006. Camera Deputatilor, ca prima Camera sesizata, trebuia sa finalizeze dezbaterile pana la data de 18 octombrie. In 4 septembrie insa, Biroul Permanent aproba modificarea termenului de adoptare la 60 de zile, termenul constitutional pentru dezbatere si vot final fiind astfel stabilit pentru 2 noiembrie. In aceste conditii, deputatii nu au mai avut niciun motiv sa grabeasca votul in plen.
Desi trebuia dezbatuta ieri in plen, legea ANI a fost amanata pentru sedinta de luni. Motivul invocat a fost acela ca prezenta deputatilor in aceasta zi va fi mai buna decat la sfarsitul saptamanii.

Apelul a ramas fara efect

Sedinta de ieri a Senatului a fost suspendata din lipsa de cvorum. Desi dezbaterile au inceput cu mai bine de o ora intarziere, reprezentantii coalitiei nu au reusit sa isi convinga colegii sa vina in plen. Dupa mai multe incercari esuate de a asigura cvorumul, sedinta a fost declarata inchisa.
La iesirea din sala de plen, senatorul Puiu Hasotti si-a exprimat "dezamagirea" fata de lipsa de interes a colegilor senatori cu privire la proiectele Guvernului, mai ales ca, in urma cu numai o saptamana, premierul Tariceanu venise special in Senat pentru a-si motiva colegii liberali la vot. Principalii "vinovati" de situatia creata sunt, in opinia lui Puiu Hasotti, euroobservatorii, care nu vin in zilele de joi la Senat, desi sunt instiintati din vreme ca se da vot final pe anumite legi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.