Dezbaterea organizata ieri de ZIUA si Fundatia Romania-Rusia privind Axa Bucuresti-Moscova- Washington si ortodoxia a adunat o suma de opinii contrare. Ideea a fost sustinuta de presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN) Cozmin Gusa (foto), c
Dezbaterea organizata ieri de ZIUA si Fundatia Romania-Rusia privind Axa Bucuresti-Moscova- Washington si ortodoxia a adunat o suma de opinii contrare. Ideea a fost sustinuta de presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN) Cozmin Gusa (foto), care a facut apel la un pragmatism ortodox al prezentului cu influente din partea politicii energetice europene si combatuta de sustinatorii ideii ca trecutul nu poate fi dat deoparte.
Manifestarea a beneficiat de prezenta secretarului I al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti Ambrus Petru, a presedintelui Fundatiei Romania-Rusia, Mircea Popa, a analistilor Bedros Horasangian, Corneliu Vlad, Viorel Patrichi, Florian Bichir, Cristian Pohrib, reprezentanti ai Armatei si Bisericii. Luna trecuta, la Moscova, a avut loc o "Intalnire internationala a partidelor politice pe tema <<Popoarele ortodoxe in sistemul ordinii mondiale>>", la care a participat si Cozmin Gusa, liderul Partidului Initiativa Nationala. Manifestarea de la Moscova prefigureaza si o posibila creatie a laboratoarelor specializate rusesti, cu implicatii provocatoare majore: o "internationala" a ortodoxie. Cu acest prilej Cozmin Gusa a semnat un protocol de colaborare cu partidele din statele orotodoxe implicate in acest proiect al Moscovei.
Trecutul este prezent
In deschiderea dezbaterii Victor Roncea, moderator, a aratat ca este un sustinator al aliantei nord-atlantice si al Axei Bucuresti -Londra-Washinton dar nu exclude un dialog cu rasaritul dupa cum a amintit si presedintele SUA, George Bush, in Piata Revolutiei de la Bucuresti. Insa pentru a se realiza un dialog real, Rusia, ca mostenioare a URSS, trebuie sa rezolve problemele legate de prezenta militara in Basarabia, Tezaurul Romaniei si chiar si Insula Serpilor si platoul continental. Apoi, Cozmin Gusa a afirmat ca "motivatia mea pentru aceasta relatie bilaterala cu Rusia este una pragmatica: in conditiile dependentei energetice de Rusia am depus inca din anul 2001 diferite eforturi de apropiere". Gusa a amintit o serie de proiecte energetice esuate pe relatia Romania-Rusia datorita lipsei unui dialog real: construirea celui mai mare depozit subteran de gaze naturale din Europa (proiect care a fost preluat de Ungaria), ocolirea Romaniei de catre toate oleoductele si gazoductele venite din Rusia si Asia Centrala. Gusa a calificat proiectul presedintelui Basescu "Axa Bucuresti-Londra-Washington" ca fiind unul "amatorist" si a propus in schimb o axa "Bucuresti-Moscova-Washington".
Mircea Popa, presedintele Fundatiei Romania-Rusia a subliniat in interventia sa ca "in loc sa ne dam seama de realitate continuam anti-sovietismul lui Ceausescu, iar daca vom renunta la acest anti-sovietism vom putea vedea jumatatea plina a paharului". Mircea Popa a mai subliniat faptul ca "daca incepi dialogul cu Rusia pe baza trecutului se instaleaza incomunicarea". In replica analistul ZIUA, Bedros Horasangian a afirmat ca "nu putem trece cu senilele peste trecutul nostru". Ziaristul Corneliu Vlad a afirmat ca "nu avem nevoie sa ne mai batem un cui in cap cu Transnistria, care este o creatie artificiala, ca sa ma abtin sa spun si despre Republica Moldova ca este o creatie artificiala. Interviul ZIUA cu ministrul rus de Externe de anul trecut nu a fost exploatat indeajuns, pentru ca spune ca in problema Transnistria Moscova discuta direct cu Washingtonul".
Reprezentantul Ambasadei Federatiei Ruse, Ambrus Petru a subliniat faptul ca atat Rusia cat si Romania trebuie sa se ghideze in relatiile bilaterale in functie de interesul lor national, punerea unui accent pe trecut fiind neproductiva. Ambrus Petru a deplans atitudinea mass-media din Romania fata de Rusia: "Este un fapt dureros aceasta tendinta a mass-media de a crea o imagine negativa a Rusiei, ocolind aspectele pozitive".
Partide politice neconfesionale
Analistul Dan Dungaciu a remarcat "lipsa legaturii dintre ortodoxie si gaze" si a subliniat relatia speciala dintre Patriarhul Alexei al II lea al Moscovei cu presedintele regiunii separatiste Transnistria Igor Smirnov, caruia i s-a adresat intr-o scrisoare oficiala cu titlul de "presedinte" si toate decoratiile Patriarhiei Moscovei, recunoscand astfel implicit Transnistria. Analistul Florian Bichir a subliniat existenta unei "ofensive a catolicismului" in spatiul est european, in conditiile in care sentimentul religios din vestul Europei se afla intr-o continua scadere, fata de fenomenul invers din statele foste comuniste. Bichir a subliniat si meritele Papei Ioan Paul al II lea in oprirea unei "ciocniri a civilizatiilor" la mijlocul anilor '90.
Vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu a subliniat faptul ca in Uniunea Europeana nu exista partide confesionale, astfel ca ideea unei "Internationale ortodoxe" nu este conforma cu standardele si practicile occidentale. "Legand o problema politica de una religioasa asistam la o manipulare politica, cred ca aceasta abordare nu este agreata de Biserica Ortodoxa Romana. Biserica este legata de Bizant, iar nu de Moscova si aici avem din nou o manipulare a religiei fara nici o legatura cu chestiunea economica si a gazelor", a subliniat Aurelian Pavelescu. Acesta i-a reprosat lui Cozmin Gusa acuzatia ca PNTCD ar fi un partid cu un nucleu dur catolic: "PNTCD nu are o aripa dura catolica, 90% din conducerea actuala a PNTCD este constituita din lideri ortodocsi, PNTCD nu este un partid confesional, noi vorbim de valori crestine indiferent de confesiune". Jurnalistul Doru Braia a subliniat faptul ca absenta partidelor grecesti la reuniunea de la Moscova constituie un fapt semnificativ, deoarece in Uniunea Europeana abordarile exclusiv confesionale ale politicii europene sunt respinse, existand o disciplina iar "cine nu o respecta, moare din punct de vedere politic".
In incheiere, Roncea a multumit tuturor participantilor. "Stim ca Rusia nu mai este URSS si ca FSB nu mai este KGB. Admiram eforturile diplomatiei rusesti care a reusit mult mai multe decat cea romaneasca, daca e sa dam numai exemplul OCEMN. Si Romania putea sa initieze astfel de proiecte la Marea Neagra, cum sunt cele propuse de Presedintia rusa a OCEM privind o centura energetica si o retea de autostrazi. Asa ca ne dorim ca puntea presedintelui George Bush sa se transforme intr-o autostrada cu conditia de a fi eliminate barajele din Transnistria si butoaiele de pulbere din jurul Marii Negre", a conchis Roncea. Dezbaterea de trei ore poate fi gasita in format audio pe site-ul ziarului ZIUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.