Scolile au wc-uri in curte, geamuri cu tocuri vechi, incalzire cu sobe sau diverse alte variante mai mult sau mai putin improvizate, dar ministrul Educatiei, Mihail Hardau are alte preocupari. Daca fosta guvernare a amenintat timp de 4 ani elevii

Scolile au wc-uri in curte, geamuri cu tocuri vechi, incalzire cu sobe sau diverse alte variante mai mult sau mai putin improvizate, dar ministrul Educatiei, Mihail Hardau are alte preocupari.

Daca fosta guvernare a amenintat timp de 4 ani elevii cu celebrele sali de sport, din care s-au realizat mai putin de 400, actualul ministru al Educatiei promite mai modest pentru anul 2007 cate un teren de sport pentru fiecare scoala si cate un bazin de inot in fiecare judet. In acelasi trend, Mihail Hardau a anuntat ieri ca de anul viitor se vor introduce ore de educatie fizica pentru clasa I cu profesor de sport, nu cu invatatorul cum erau pana acum.

Mai mult de jumatate dintre unitatile de invatamant aveau autorizatie sanitara de functionare la inceputul anului scolar, adica 9.429 de scoli - respectiv 55%, alte 2.970 - 18% erau in curs de obtinere a documentului, in timp ce 4.550 functioneaza si acum fara autorizatie. Ministrul Edcuatiei a prezentat ieri starea invatamantului universitar si finantarile pentru anul viitor.

FARA APA. Scolile nu prea au nici apa potabila, dar dupa cum spune ministrul, au fantani. Mai exact, 13% nu au deloc apa, 40% sunt racordate la retea, iar 47% au fantani. In privinta grupurilor sanitare, 70% din totalul unitatilor de invatamant au toaleta in curte si restul de 30% in incinta. De asemenea, 74% din totalul scolilor au incalzire centrala, dar mai sunt 5.863, adica 26%, unde incalzirea se face cu sobe sau cu alte instalatii. Ministrul a apreciat ca toate scolile ar putea fi echipate termic pana in 2011.

In privinta tipurilor de ferestre din scoli, ministrul Educatiei a spus ca majoritatea, adica 89%, are geamuri clasice si doar 11% termopan. ""Situatia se regaseste de fapt si in casele oamenilor, unde putini au reusit sa-si schimbe ferestrele"", a precizat Mihail Hardau.

BAZINE DE INOT. Desi exista probleme stringente ale unitatilor de invatamant, ministrul Educatiei doreste pentru urmatorii doi ani sa doteze scolile cu terenuri de sport, termopane, incalzire centralizata, retea de computere si cate un bazin de inot in fiecare judet. ""Aceste dorinte i le-am transmis si premierului si a fost de acord ca trebuie sa amenajam in toate scolile terenuri si sali de sport. Acolo unde nu exista posibilitatea, poate fi dezafectata o clasa unde elevii sa faca exercitii fizice cand vremea nu le permite sa ramana afara"", a adaugat Hardau. Ministrul Educatiei poate nu stie ca orele de educatie fizica se fac tocmai in sali de clasa transformate in sali de sport in multe scoli.

BANII. Ministrul a anuntat ca este posibil ca saptamana viitoare sa fie aprobata o noua rectificare bugetara de aproximativ 0,2% pentru educatie. In cazul in care rectificarea bugetara va fi aprobata, bugetul educatiei pe anul 2006 va ajunge la 5% din PIB. Bugetul pentru acest an a fost de 4,8%, respectiv 15,381,1 milioane de lei. Potrivit ministrului, in 2003 educatia a avut 6.594 milioane de lei, respectiv 3,5% din PIB, in 2004 de 8.112 milioane de lei, in 2005 de 10.867 milioane de lei, iar in 2007 urmeaza sa ajunga la 19.915,4 milioane de lei, respectiv 5,2% din PIB.

TEZE CU SUBIECT UNIC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.