Zeci de organizatii neguvernamentale din Rusia sunt pe punctul de a-si inceta activitatea, pentru ca au depasit termenul limita stabilit pentru inregistrare, conform noilor prevederi legale, informeaza BBC. Printre ONG-urile care risca sa isi inchid
Zeci de organizatii neguvernamentale din Rusia sunt pe punctul de a-si inceta activitatea, pentru ca au depasit termenul limita stabilit pentru inregistrare, conform noilor prevederi legale, informeaza BBC. Printre ONG-urile care risca sa isi inchida portile se numara si organizatia Human Rights Watch, care a promis insa ca va intra in normalitate. Controversata lege care permite monitorizarea ONG-urilor din Rusia a fost extrem de criticata pentru faptul ca are ca scop reducerea la tacere a celor care vor sa gandeasca liber in aceasta tara. Moscova a respins aceste acuzatii, sustinand ca emiterea acestui act normativ va opri guvernele straine sa se foloseasca de organizatiile neguvernamentale in scopuri politice. Actul normativ referitor la ONG-uri a fost adoptat in aprilie, iar multe organizatii neguvernamentale s-au temut ca nu vor mai putea activa in Rusia din cauza neinregistrarii lor la termen. Temerile lor par sa fi fost justificate, avand in vedere ca una dintre cele mai cunoscute organizatii, Human Rights Watch s-a plans ca a facut repetate eforturi pentru a se inregistra in timp, dar, de fiecare data, autoritatile au schimbat lista cu documentele pe care le solicitau. In opinia lui Steven Eke, analist al BBC, controalele la care sunt impuse acum ONG-urile rusesti sunt mult mai dure decat in cazul organizatiilor straine care functioneaza in aceasta tara. De altfel, au inceput sa curga plangerile privind presiunile tot mai mari ale politiei si ale serviciilor de securitate ruse, precum si campaniile de hartuire fizica. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.