Sapte proprietari de pompe funebre din New York si-au recunoscut, in fata tribunalului, apartenenta la una din cele mai importante retele de trafic de organe din lume, transmite BBC online. In decursul timpului, reteaua din care faceau parte a furat
Sapte proprietari de pompe funebre din New York si-au recunoscut, in fata tribunalului, apartenenta la una din cele mai importante retele de trafic de organe din lume, transmite BBC online. In decursul timpului, reteaua din care faceau parte a furat organele a mii de cadavre pentru a le vinde companiilor medicale care efectuau transplanturi. Printre victmele acestei retele s-a numarat si cel mai vechi corespondent la New York al BBC-ului Alistair Cooke, decedat in 2004 la varsta de 95 de ani. Procurorii cred ca suspectii au falsificat documentele pentru a arata ca Alistair Cooke a murit la 85 de ani, in urma unui atac de cord, acesta decedand, de fapt, de cancer.
Persoana suspectata ca ar fi condus reteaua este un fost dentist din New York, Michael Mastromarino, directorul unei companii care vinde organe si tesuturi umane pentru implanturi medicale, relateaza Mediafax. Acesta a pledat insa nevinovat, impreuna cu alti trei proprietari de pompe funebre, atunci cand li s-au adus noi acuzatii, precum furt de organe sau deschiderea mormintelor.
Procurorul a spus ca e posibil ca unele organe furate si folosite in transplanturi sa fi fost contaminate. "Hotii acestia au crezut ca vor fi implicati in jaful secolului, furand oase de la morti fara sa se gandeasca la familiile victimelor sau la cei care pot primi organele sau tesuturi contaminate si bolnave in transplanturi", a declarat un procuror din Brooklyn, implicat in dosar. Potrivit susrselor judiciare, ei au vandut apoi organele unor institutii care se ocupau legal de transplanturi si au obtinut un profit de milioane de dolari.
Cei sapte care si-au recunoscut vina, recunoscand acuzatii care inca nu au fost facute publice, au acceptat sa coopereze cu politistii. Ei au fost de acord sa renunte la autorizatiile de functionare ale companiilor lor si sa faca inchisoare, proportional cu gradul de implicare.
Potrivit unor acte judiciare, Mastromarino, impreuna cu alte trei persoane, au furat oase si organe de la morti fara acordul familiilor si, mai grav, de la persoane care nu aveau voie sa doneze pentru ca au suferit de boli foarte grave. Cei patru acuzati falsificau certificatele de deces si alte formulare necesare donarii de organe pentru a rezulta ca persoanele puteau si erau de acord sa-si doneze parti din corp dupa moarte. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.