Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a sustinut ieri in plenul Senatului un discurs despre conceptul de autonomie teritoriala, pus in relatie directa cu descentralizarea administratiei publice. Potrivit senatorului UDMR, autonomia teritoriala este o notiun
Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a sustinut ieri in plenul Senatului un discurs despre conceptul de autonomie teritoriala, pus in relatie directa cu descentralizarea administratiei publice. Potrivit senatorului UDMR, autonomia teritoriala este o notiune permisa de lege, care face referire la acordarea de competente sporite unitatilor administrativ-teritoriale. "Parlamentul ar trebui, pe baza principiilor delegarii si subsidiaritatii, sa derobeze de anumite lucruri comunitatile locale, sa le incredinteze organelor de decizie ale acestor judete mai mari sau regiuni si sa existe organe de implementare a deciziilor luate", a explicat Frunda, citat de Mediafax.
In opinia sa, "o mare autonomie teritoriala reala inseamna ca banii sa ramana acolo, ca deciziile sa se ia acolo, ca nu Bucurestiul sa hotarasca daca o scoala trebuie infiintata sau nu in Tara Motilor, in Secuime, sau in Constanta si oamenii de acolo sa hotarasca acest lucru".
Declaratia a fost facuta pe fondul dezbaterilor asupra unei propuneri legislative a lui Gheorghe Funar (PRM) care viza modificarea legii privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.
In replica, senatorii PRM au calificat drept "inadmisibil" ca in stenograma oficiala a sedintei sa fie consemnata fraza lui Frunda privind garantarea autonomiei prin lege.
La inceputul saptamanii, Marko Bela, s-a declarat convins ca, in acest moment, "sunt mari impotriviri fata de ideea autonomiei teritoriale" pentru ca nu s-a inteles exact ce doreste UDMR.
El a precizat insa ca formatiunea pe care o reprezinta va milita consecvent pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, si a dat asigurari ca UDMR doreste sa-si realizeze dezideratele doar prin cai parlamentare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.