Sunt unii care rostesc vorbe aiurea despre ficat, afirmand ca ficatul gras sau steatoza hepatica, cum vorbesc medicii, ar fi cea mai usoara boala de ficat, ultima in clasamentul gravitatii afectiunilor hepatice. Prof. dr. Alexandru Oproiu spune raspi
Sunt unii care rostesc vorbe aiurea despre ficat, afirmand ca ficatul gras sau steatoza hepatica, cum vorbesc medicii, ar fi cea mai usoara boala de ficat, ultima in clasamentul gravitatii afectiunilor hepatice. Prof. dr. Alexandru Oproiu spune raspicat ca ficatul gras este o boala serioasa, cu potential de evolutie, o boala grava, care trebuie tratata cu atentie. In aceasta maladie se depune grasime in celula ficatului care astfel nu-si mai indeplineste functiile. Pericolul este ca steatoza hepatica sa evolueze, celulele umplute cu grasime risca sa devina inflamatii si apoi fibroze, adica cicatrice urate si nefunctionale. Din ficatul gras se poate ajunge si la ciroza, si la cancer hepatic. In cele mai multe cazuri de vina este alcoolul in exces. Cei ce beau alcool peste capacitatea de metabolizare obisnuita a ficatului risca sa ajunga in steatoza, in acea incarcare grasa a celulelor hepatice. Dar la unii oameni exista si steatoza hepatica non-alcoolica. Acesti suferinzi nu sunt bautori de alcool si totusi constata la analize o cifra mare a transaminazelor. Desi nu li se descopera virusi hepatici B sau C apare o depunere de grasime, o incarcare grasa in celula hepatica, fara ca ei sa bea alcool in surplus si zilnic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.