Europa este tot mai batrana, iar aceasta certitudine ameninta acum serios finantele publice din sase state membre ale Uniunii Europene. Astfel, Cehia, Grecia, Cipru, Ungaria, Slovenia si Portugalia sunt tarile cel mai mult amenintate de o criza finan
Europa este tot mai batrana, iar aceasta certitudine ameninta acum serios finantele publice din sase state membre ale Uniunii Europene. Astfel, Cehia, Grecia, Cipru, Ungaria, Slovenia si Portugalia sunt tarile cel mai mult amenintate de o criza financiara pe termen lung sau mediu.
In aceste tari, situatia este grava pentru ca se confrunta cu o combinatie de probleme, printre care, costurile in crestere ale imbatranirii, deficit bugetar si datorii mari.
Asta in timp ce, pentru tarile cu cele mai puternice economii, Marea Britanie, Franta si Germania, riscul este "mediu", a declarat comisarul european pentru politici monetare, Joacquin Almunia.
Potrivit acestuia, intreaga Uniune Europeana trebuie sa se concentreze mai mult pe pregatirea bugetelor in eventualitatea unui soc demografic. Daca politicile UE nu se vor schimba, media ponderii datoriei in PIB a tuturor tarilor membre va creste de la 60%, in prezent, la 200% in 2050. In acelasi timp, imbatranirea populatiei ar putea duce la o scadere a cresterii economice anuale la 1%, mai putin de jumatate fata de rata actuala de crestere. Intr-un raport pe tema sustenabilitatii finantelor publice, Bruxelles-ul spera sa preseze si mai mult guvernele statelor membre UE ca pe termen lung sa-si calculeze mai bine bugetele luand in calcul riscurile si sa-si achite datoriile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.