Doua orasele sarace, Oltenita si Turtucaia, au un destin asemanator. Economia locala se zbate sa respire pe nas, iar locuitorii si cei care ii conduc asteapta sa se intample ceva, dar fara ca ei sa faca nimic. Oltenita a ajuns pe butuci. De

Doua orasele sarace, Oltenita si Turtucaia, au un destin asemanator. Economia
locala se zbate sa respire pe nas, iar locuitorii si cei care ii conduc asteapta
sa se intample ceva, dar fara ca ei sa faca nimic.

Oltenita a ajuns pe butuci. De la debarcarea lui Ion Iliescu de la Cotroceni, economia locala a paralizat, iar orice investitor care incearca sa faca ceva priveste orasul cu destul de multa neincredere din cauza autoritatilor locale, care nu fac altceva decat sa suga taxe si impozite. Peste Dunare e Turtucaia. Noi asa ii zicem, dar in Bulgaria se vorbeste de Tutrakan. Sunt destui romani acolo care isi privesc tara de origine din balconul casei. Le e draga, dar nu s-ar mai intoarce in ea. Stiu si ei ca intre cele doua state nu e nici o diferenta si recunosc sa aderarea la Uniunea Europeana nu ii incalzeste cu nimic.

DEPARTE. Daca vrei sa traversezi Dunarea de la Oltenita la Turtucaia nu ai cum. A fost candva un punct vamal de mic trafic, dar s-a desfiintat. ""A fost dupa Revolutie o salupa care mergea de doua ori pe saptamana in Turtucaia"", povesteste un localnic care s-a dus de multe ori in Bulgaria cu cartofi si s-a intors cu tigari BT. Acum se incearca din nou reluarea legaturii, dar totul este ceva imaginar. Numai primarul din Oltenita isi inchipuie ca cele doua orase s-ar putea ajuta, altfel nu se explica de ce a infiintat un centru de afaceri romano-bulgar.

NIMIC. La Oltenita nu se mai fac nici vapoare, nici conserve


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.