Audierea unui martor in procesul de terorism al lui Omar Hayssam s-a transformat ieri in circ, dupa ce acesta a declarat ca sirianul i-ar fi spus ca intentiona sa o rapeasca pe Elena Basescu si sa insceneze ca doctorul Yassim ar fi autorul. Confo
Audierea unui martor in procesul de terorism al lui Omar Hayssam s-a transformat ieri in circ, dupa ce acesta a declarat ca sirianul i-ar fi spus ca intentiona sa o rapeasca pe Elena Basescu si sa insceneze ca doctorul Yassim ar fi autorul. Conform acestuia, un alt scop urmarit de Hayssam era indepartarea de la putere a presedintelui Traian Basescu si aducerea la putere a PSD. Martorul ce se dorea a fi sub acoperire, fiind adus cu cagula pe fata, a fost "desconspirat" ca fiind un individ condamnat pentru inselaciune si care isi asumase inainte de a fi incarcerat identitatea procurorului George Muscalu, fostul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Ministerul Public. Viorel Tudor a declarat in fata instantei ca sirianul i-a spus ca intentiona sa o rapeasca pe Elena Basescu si sa insceneze ca doctorul Yassim ar fi autorul. El a mai sustinut ca rapirea celor trei ziaristi a fost pusa la cale de Omar impreuna cu tatal lui Marie Jeanne Ion, senatorul PSD Vasile Ion, si cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Marie Jeanne Ion a respins acuzatiile aduse de martor, precizand ca nici ea nici familia ei nu au nici o legatura cu acest scenariu, iar Viorel Hrebenciuc a catalogat afirmatiile lui Viorel Tudor drept "o tampenie". Serviciul de Protectie si Paza a anuntat ca a luat masuri sporite de protectie a Elenei Basescu, din noiembrie 2005, decizia fiind luata in urma unei analize privind factorii de risc. De asemenea, Parchetul General a comunicat ca Tudor a facut anul trecut aceste afirmatii, care au fost verificate si care nu s-au confirmat.
Procesul in care sirianul Omar Hayssam este acuzat de terorism a continuat ieri, in fata judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti depunand marturie Mahmoud Omar, fratele lui Hayssam, si doctorul Mohammed Yassim. De asemenea, in fata instantei, a dat declaratii si un martor sub acoperire. Este vorba despre un barbat condamnat la sapte ani de inchisoare pentru inselaciune, care trimisese instantei doua scrisori in care cerea sa depuna marturie. Viorel Tudor, care a stat in aceeasi celula cu Omar Hayssam a fost adus, ieri, la Curtea de Apel cu cagula pentru a-i fi protejata identitatea si cu catuse la maini.
Marturia lui Viorel Tudor, care a fost considerata de cei prezenti in sala de judecata ca fiind una hilara, s-a referit in principal la relatiile dintre Omar Hayssam si anumiti oameni politici din cadrul Partidului Social Democrat. Declaratia care insa a socat a avut-o in prim plan pe fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, Elena. Concret, martorul sub acoperire a precizat ca Omar Hayssam i-a destainuit in timpul detentiei ca intentiona sa o rapeasca pe Elena Basescu si sa insceneze ca doctorul Mohammed Yassim ar fi autorul. De asemenea, martorul sub acoperire a precizat ca Omar Hayssam i-a spus ca scenariul ar fi fost pus la cale cu politicieni din cadrul Partidului Social Democrat.
Ristea Priboi si dischetele
Pe de alta parte, Viorel Tudor a spus ca l-a ajutat pe sirian, prin intermediul sotiei sale, sa transmita mesaje scrise familiei. El a precizat ca Hayssam scria biletele adresate cumnatei sale Carmen Omar, in care ii cerea sa ia legatura cu prietenii si autoritatile pentru a-l ajuta sa iasa din arest. Conform martorului sub acoperire, Omar solicita familiei sa intervina pe langa oficialitati din PSD, Parchet, Politie si administratie pentru a-l ajuta sa scape de toate problemele pe care le avea in Justitie, urmand ca dupa ce va fi eliberat sa paraseasca Romania. Viorel Tudor a adaugat ca intr-unul din bilete sirianul ii cerea familiei sale sa il contacteze pe Ristea Priboi, pentru a-l ajuta sa iasa din inchisoare, in schimbul unor dischete compromitatoare. Conform martorului, Ristea Priboi l-ar fi refuzat, comunicand ca "cineva s-ar opune".
"Complicii" Hrebenciuc si Vasile Ion
In ceea ce priveste rapirea celor trei ziaristi, martorul a dezvaluit ca Omar Hayssam i-a spus ca planul a fost pus la cale cu ajutorul lui Marie-Jeanne Ion, tatalui acesteia, senatorul PSD Vasile Ion, si al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc. "De asemenea, am probe ca asa-zisa rapire a ziaristilor a fost organizata cu acordul unor personalitati romane. Rapirea a fost planuita cu Viorel Hrebenciuc, Marie-Jeanne Ion si Vasile Ion", a spus Viorel Tudor in fata instantei. Scopul era, potrivit acestuia, ca, in schimbul eliberarii celor trei jurnalisti, Hayssam sa fie lasat sa paraseasca teritoriul Romaniei cu o suma de bani, care se afla in conturi blocate de anchetatorii romani. Conform martorului, un alt scop urmarit de Hayssam era indepartarea de la putere a presedintelui Traian Basescu si aducerea la putere a PSD. El a spus ca Omar urma sa-i elibereze pe ziaristi, apoi se se intoarca in Romania, unde oficialitatile i-ar fi anulat dosarele din Justitie. Traian Basescu ar fi dat gres in aducerea ziaristilor, ar fi scazut in sondaje, lucru de care ar fi profitat PSD.
BMW si trust de presa
Viorel Tudor s-a referit si la relatia dintre Omar si Marie Jeanne Ion. Martorul sub acoperire a spus ca sirianul i-a dat ziaristei "un autoturism marca BMW, iar la intoarcerea din Irak urma sa-i faca un trust de presa". De asemenea, el a adaugat ca Marie-Jeanne Ion ar fi avut relatii intime cu Omar Hayssam si Mohammad Munaf.
Simple povesti
Fostul coleg de celula al lui Omar a fost audiat timp de aproximativ 30 de minute, el cerand sa fie citat si la urmatorul termen, ce va avea loc in data de 9 noiembrie, pentru a aduce in instanta o parte dintre biletelele scrise de Omar care sa dovedeasca sustinerile sale. Dupa incheierea depozitiei martorului sub acoperire, unul dintre aparatorii lui Omar Hayssam, avocatul Viorel Spanu, a declarat ca Viorel Tudor a vrut sa depuna marturie si in timpul urmaririi penale a sirianului, dar a fost refuzat de procurori. In ceea ce priveste declaratiile de ieri, avocatul Spanu a spus ca sunt "simple povesti aparute prin presa".
Variante diferite
Anterior marturiei lui Viorel Tudor, in fata instantei au dat declaratii fratele lui Omar Hayssam, Mahmoud Omar, si doctorul Mohammed Yassim. Marturiile celor doi s-au referit la negocierile purtate, la inceputul lunii aprilie, pentru eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak. Marturiile depuse de Mahmoud Omar si doctorul Yassim se contrazic insa in cea mai mare parte a lor.
Mahmoud Omar a spus, in fata instantei, ca nu stia nimic despre implicarea fratelui sau in organizarea rapirii jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, acuzatie pe care de altfel o respinge categoric, el afland despre acest lucru de la doctorul Mohammad Yasim. El a confirmat faptul ca autoritatile din Romania l-au trimis la Bagdad pentru a negocia, impreuna cu doctorul Yasim, eliberarea ziaristilor. Fratele lui Hayssam a mai declarat ca i-a inmanat unui intermediar al rapitorilor 200.000 de dolari proveniti din conturile detinute de familia Omar in Siria. Primele tratative au esuat, jurnalistii fiind transferati, potrivit lui Mahmoud Omar, unei alte grupari si mutati intr-o alta locatie. Totodata, Mahmoud a povestit ca a luat legatura cu fratele lui Munaf, dar nu a reusit sa discute cu acesta, pentru ca Yusef era foarte nervos. Fratele lui Hayssam a mai precizat ca nu isi mentine toate declaratiile date procurorilor romani sau irakieni, cu exceptia uneia, din 22 mai 2005, cand era arestat in Irak, data in fata procurorului roman.
Afirmatiile lui Mahmoud Omar au fost insa contrazise de doctorul Mohammed Yassim. Acesta a declarat, in fata judecatorilor, ca Mahmoud i-ar fi spus, in Irak, ca fratele sau este implicat in rapire si ca "situatia trebuie sa se incheie foarte repede". Doctorul a adaugat ca a anuntat Ministerul de Interne irakian care a trimis un reprezentant la hotelul unde era cazat impreuna cu fratele lui Hayssam. El a mai spus ca Mahmoud ar fi spus, in prezenta oficialului irakian, ca Hayssam este implicat in rapire.
In ceea ce priveste suma de bani despre care a vorbit Mahmoud Omar, doctorul a declarat ca i-a impartit unor persoane implicate in eliberarea ziaristilor romani, ca nu le poate da numele, dar a precizat ca unii dintre ei fac parte din comunitatea celor care au studiat in Romania. Yassim a mentionat ca nu mai stie exact despre ce valuta era vorba, dar cei din comunitatea romano-irakiana au sustinut ca au cheltuit mai mult decat 200.000 de dolari, sau de euro, pentru eliberarea romanilor. (George TARATA)
SRI n-a confirmat afirmatiile lui Viorel Tudor
Procurorii Parchetului General l-au audiat anul trecut pe Viorel Tudor, acesta facand mai multe declaratii care nu s-au confirmat. "In cursul instrumentarii unui dosar penal, procurorii au audiat, anul trecut, un martor care a furnizat o serie de informatii privind posibile alte actiuni de rapiri de persoane si atentate teroriste cu violenta ce ar urma a fi initiate la ordinul lui Omar Hayssam de catre presupuse grupari teroriste. Informatiile astfel obtinute au fost verificate de procurori impreuna cu ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii si ai Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul MAI, luandu-se toate masurile specifice prevazute de lege pentru asemenea situatii. In urma cercetarilor si monitorizarilor efectuate, pe parcursul mai multor luni, nu au rezultat indicii care sa confirme vreuna dintre afirmatiile martorului, procurorii concluzionand ca datele respective nu pot sta la baza deschiderii unei anchete", se arata intr-un comunicat al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (B.C.G.)
Martorul este falsul procuror Muscalu
Martorul protejat audiat ieri in procesul de terorism al lui Omar Hayssam este persoana care si-a asumat identitatea fostului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Ministerul Public, procurorul George Muscalu. Cu toate ca a fost adus cu o cagula pe fata, pentru a nu fi recunoscut, s-a dovedit ca Viorel Tudor, de 47 de ani, din Campina, a fost condamnat definitiv la sapte ani si noua luni de detentie, pentru inselaciune. In aceste conditii, avand in vedere antecedentele acestuia, este greu de pus baza pe afirmatiile sale. De altfel, foarte multi detinuti, pentru a avea posibilitatea sa iasa din inchisoare, fac tot felul de solicitari sau plangeri, numai pentru a fi dusi la Parchet sau instanta, timpul trecand astfel mai usor pentru ei.
Potrivit Mediafax, din decembrie 2004 si pana in februarie 2005, acesta a inselat-o pe B.A. din localitatea Certeze, judetul Satu Mare, in mod repetat folosind nume si calitati mincinoase. Mai exact, el s-a prezentat ca fiind George Muscalu, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism de la Parchetul instantei supreme. Tudor ar fi pretins si primit de la femeie 210 milioane de lei si 300 de euro, pentru plata cautiunii stabilite de instanta si acoperirea prejudiciului produs de ginerele acesteia printr-o serie de infractiuni, precum si taxa de stramutare a unui proces in care acesta este judecat pentru trafic de fiinte umane. Anchetatorii au stabilit ca, in acelasi mod si atribuindu-si aceeasi calitate, Tudor ar fi solicitat si obtinut de la G.A. 20 de milioane de lei, pentru a interveni si a acorda sprijin intr-un proces in care sotul acesteia este cercetat penal. Anchetatorii au gasit asupra acestuia mai multe documente contrafacute in numele procurorului Muscalu, pe care Tudor le prezenta ca fiind de la Parchetul National Anticoruptie si de la alte autoritati judiciare.(D.E.I.)
Marie Jeanne Ion: Un scenariu bolnav
Foto: Mediafax Marie Jeanne Ion a respins acuzatiile aduse de martorul sub acoperire, precizand ca nici ea nici familia ei nu au nici o legatura cu acest scenariu. "In primul rand, nu inteleg cum este posibil ca declaratia unui om condamnat de justitia romana - a carui credibilitate este totalmente indoleinica si care se face vinovat clar de o infractiune - sa fie luata in considerare in singurul proces de terorism care se judeca in Romania. Asta, mai ales in conditiile in care principalul suspect, Omar Hayssam, a disparut fara urma peste granita, fara ca disparitia lui sa trezeasca reactii dure din partea autoritatilor. Iar cel de-al doilea suspect este pe punctul de a disparea si el undeva, in Irak!", a spus, citata de Mediafax, Marie Jeanne Ion. "In al doilea rand, trebuie sa pun capat tuturor speculatiilor care s-au facut pana acum si sa infirm orice implicare a mea sau a familiei mele in acest scenariu, deja bolnav, al rapirii! Este incredibil ca cineva ar putea gandi si cu atat mai putin declara sub juramant astfel de lucruri! Sper ca justitia care a fost atat de contestata in ultimii ani sa-si faca o datorie de onoare din a alege adevarul de minciuna in acest caz.
In al treilea rand, avertizez ca nu voi permite sa fiu implicata in nici un fel de joc politic. Nu am fost, nu sunt si nu voi fi membru de partid si nici simpatizant al vreunei formatiuni politice din Romania, pentru ca sunt jurnalist si etica ma obliga la echidistanta! Refuz categoric sa fiu angrenata in vreun joc de putere, indiferent cui i-ar putea aduce beneficii!", a conchis fiica senatorului Vasile Ion.
Viorel Hrebenciuc: "Este o tampenie"
"Este o prostie. Este o tampenie. O mare prostie. Ce pot sa spun altceva? Cred ca este o incercare de a deturna atentia de la problemele reale care ar trebui sa faca obiectul agendei publice in momentul de fata".
SPP a luat masuri de paza sporite
Serviciul de Protectie si Paza a anuntat, ieri, ca a luat masuri sporite de protectie a Elenei Basescu, din noiembrie 2005. Aceasta decizie a fost luata in urma unei analize privind factorii de risc. Potrivit SPP, fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu beneficiaza de protectie din partea Serviciului de Protectie si Paza conform Legii 191/1998.
Monica Macovei nu comenteaza
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a refuzat sa comenteze declaratiile martorului Viorel Tudor. "Este o declaratie facuta intr-un proces in curs si, dupa cum stim, nici ministrul Justitiei, nici altcineva nu se poate pronunta asupra celor ce se intampla in procesele aflate in derulare. E o declaratie de martor care va fi apreciata de instanta asa cum o sa hotarasca instanta apropos de credibilitatea ei", a spus Monica Macovei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.