Banca Mondiala nu exclude emiterea unor noi emisiuni de obligatiuni in lei in Romania, dar planurile concrete sub aspectul dimensiunii si al momentului lansarii vor fi stabilite in functie de analiza oportunitatilor si cererea pietei pentru astfel de
Banca Mondiala nu exclude emiterea unor noi emisiuni de obligatiuni in lei in Romania, dar planurile concrete sub aspectul dimensiunii si al momentului lansarii vor fi stabilite in functie de analiza oportunitatilor si cererea pietei pentru astfel de titluri. Obligatiunile in lei emise de institutia financiara internationala pe piata romaneasca sunt tranzactionate, incepand de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). "Este a treia emisiune de obligatiuni a Bancii Mondiale realizata in moneda nationala a unei tari. Nu avem inca un plan concret, pentru viitor. Analizam oportunitatile. Depinde de cererea pietei. Nu putem obliga investitorii sa cumpere sau sa vanda astfel de titluri", a declarat, pentru Mediafax, Michael Bennett, principal financial officer in cadrul Bancii Mondiale.Valoarea emisiunii este de 525 de milioane de lei. Bennett a apreciat ca tranzactionarea titlurilor va avea un efect favorabil asupra pietei obligatiunilor din Romania, va fi un reper (benchmark) si va atrage alte emisiuni ale institutiilor internationale in viitor.Emisiunea de obligatiuni, derulata in perioada 30 august - 12 septembrie, a fost suprasubscrisa in proportie de 21%, investitorii romani cumparand 77% din titluri.Operatiunea este prima emisiune straina supranationala din Romania, iar titlurile, cu scadenta la trei ani, vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim, "AAA". Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte generale in tarile membre ale institutiei financiare internationale.La randul sau, Stere farmache, directorul general al BVB a aratat, ieri ca autoritatile din Romania ar trebui sa fie incurajate de gestul Bancii Mondiale de a apela la Bursa pentru a realiza acest gen de operatiuni. "Daca Ministerul Finantelor Publice va emite tilturi de stat, BVB ar putea fi o buna alegere pentru listarea cestora", a afirmat Farmache.ABN AMRO Bank Romania a fost consultant financiar, grup de distributie si agent de plata, iar Intercapital Invest a intermediat operatiunea. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.