Autoritatile romane au tratat cazul zborurilor CIA in Romania intr-un mod supreficial si credem ca e nevoie de mai multe cercetari pe care trebuie sa le efectueze Comisia senatoriala romana care a investigat acest subiect. Afirmatia a fost facuta, ie
Autoritatile romane au tratat cazul zborurilor CIA in Romania intr-un mod supreficial si credem ca e nevoie de mai multe cercetari pe care trebuie sa le efectueze Comisia senatoriala romana care a investigat acest subiect. Afirmatia a fost facuta, ieri, la Bucuresti, de Claudio Fava (foto), raportorul Comisiei temporare de ancheta a Parlamentului European pentru investigarea presupuselor activitati ale CIA in Europa, privind transportul si detinerea ilegala de prizonieri. Concluzia lui Fava este aceea ca nu poate fi exclusa ipoteza existentei unor zboruri operate de CIA, care sa fi transportat sau sa fi transferat detinuti prin baza de la Mihail Kogalniceanu. Mai mult, raportorul PE a precizat ca, in urma discutiilor avute cu fostul consilier prezidential Ioan Talpes, acesta i-a confirmat faptul ca "nu se poate exclude sa fi avut loc astfel de operatiuni ale CIA, fara stirea autoritatilor romane". "Credem ca in cazul Acordului informal dintre SUA si Romania, din 2003, privind utilizarea bazei de la Mihail Kogalniceanu in timpul razboiului din Irak, nu se poate exclude ca CIA sa fi realizat transferul, trecerea sau detinerea unor prizonieri la aeroportul Kogalniceanu fara ca autoritatile romane sa fi stiut acest lucru", a subliniat Fava. Exemplul oferit de oficialul european este cel al avionului Gulfstream N478 GS, care a zburat de la Bagram (Afganistan) la Bucuresti, in decembrie 2004, folosit de o companie fantoma, "Centurial Aviation" angajata de CIA. Aceasta companie "proprietara a avionului era doar pe hartie. Cei sapte pasageri de la bord erau cetateni americani si aveau pasapoarte de serviciu. Dupa acest zbor insa nimeni nu s-a interesat care era destinatia zborului", a amintit Fava, subliniind ca "nu exista nici un dubiu ca acest zbor a fost gestionat de CIA". Oficialul PE s-a aratat nedumerit de faptul ca autoritatile romane nu au considerat necesar sa ceara clarificari autoritatilor SUA, dupa ce presedintele Bush a declarat ca au existat locatii negre in Europa.
Membrii Comisiei PE au identificat trei zboruri ale unor avioane folosite de CIA pentru "predari extraordinare", care au aterizat si in Romania, a mai spus Fava, accentuand ca exista cel putin alte sase cazuri in care astfel de avioane au trecut prin Bucuresti. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.