ALRO Slatina, singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din estul Europei, intentioneaza sa investeasca 620 milioane de dolari pentru constructia unei fabrici de producere a aluminiului primar, langa Cernavoda. Noua fabrica d
ALRO Slatina, singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din estul Europei, intentioneaza sa investeasca 620 milioane de dolari pentru constructia unei fabrici de producere a aluminiului primar, langa Cernavoda. Noua fabrica depinde insa de participarea companiei, ca actionar, la constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice.
In plus, in urmatorii 2-3 ani, ALRO vrea sa devina si un furnizor acreditat pentru aeronautica si acceptat de marile companii din industrie.
"ALRO Slatina este interesata de proiectul privind participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda pe care guvernul vrea sa le dezvolte in parteneriat public-privat, motiv pentru care am si depus scrisori in acest sens", a declarat ieri, Gheorghe Dobra, general manager al companiei, in cadrul unui seminar pe teme energetice organizat de Adevarul. Directorul general de la ALRO spune ca are in vedere extinderea capacitatii de productie de aluminiu primar de la 260.000 tone/an, pana la 450.000 tone/an in locatia Slatina si chiar 520.000 de tone/an la Cernavoda. Locatia pentru noua fabrica a fost aleasa in urma unui studiu de fezabilitate.
Asigurarea energiei, conditie esentiala
Extinderea capacitatii de productie este conditionata de modalitatea de asigurare a energiei electrice. "Vrem sa ne extindem capacitatea de productie cu conditia sa avem asigurata energia electrica pentru aceasta capacitate noua", a precizat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie din cadrul ALRO. Fabrica de la Cernavoda ar urma sa utilizeze energie produsa la Cernavoda, cumparata la costul de productie. Potrivit datelor furnizate de ALRO, noua fabrica ce ar urma sa fie construita la Cernavoda va avea un necesar total de energie de 3,8TWh/an, din care 1,2 TWh/an vor fi furnizati catre fabrica ALRO din Slatina. "Locatia fabricii ALRO 2 langa Cernavoda are nevoie de o infrastructura care sa asigure transportul a 500.000 tone/an de alumina, 150.000 de tone/an de anozi, 250.000 de tone/an de aluminiu si aproximativ 1.000 de muncitori, investitia totala necesara fiind de 620 milioane de dolari", a precizat Dobra.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.