Modul in care agentii companiei internationale de armament BAE Systems inteleg sa isi incheie contractele ridica noi semne de intrebare. Dupa scandalul recent din Romania, legat de achizitionarea a doua fregate prin intermediul sotilor George si Geor

Modul in care agentii companiei internationale de armament BAE Systems inteleg sa isi incheie contractele ridica noi semne de intrebare. Dupa scandalul recent din Romania, legat de achizitionarea a doua fregate prin intermediul sotilor George si Georgiana Barry, a venit randul unui alt agent sa intre in vizorul anchetatorilor. Este vorba despre John Bredenkamp, agentul BAE pentru Africa de Sud, suspectat si el ca a primit sume importante de bani drept comisioane confidentiale. Potrivit editiei electronice de ieri a cotidianului britanic The Guardian, locuinta si birourile acestuia au fost perchezitionate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO).
Oficiul pentru Fraude Grave (SFO), care ancheteaza acuzatiile de coruptie legate de cel mai mare exportator britanic de tehnica militara, a efectuat la 17 octombrie perchezitii la locuinta si birourile lui John Bredenkamp, agent BAE pentru Africa de Sud, relateaza The Guardian.
De data aceasta, investigatia SFO vizeaza contractul de vanzare catre Africa de Sud a unor avioane de tip Hawk in valoare de 1,6 miliarde de lire sterline (circa 2,4 miliarde de euro), parafat in 2001 si sustinut de Guvern.
Nascut in Africa de Sud, Bredenkamp are o avere estimata la peste 700 de milioane de lire sterline (peste un miliard de euro), existand informatii ca ar fi avut legaturi apropiate cu regimul Mugabe din Zimbabwe. Potrivit acelorasi surse, se pare ca afaceristul detine pasapoarte emise in Marea Britanie, Zimbabwe, Africa de Sud si Olanda.

Raidul

"Surse din anturajul lui Bredenkamp au negat ca acesta ar fi avut vreun rol in contractul din Africa de Sud si au precizat ca mandatul de perchezitie a fost emis in cadrul unei investigatii efectuate asupra unei companii controlate de Bredenkamp care a avut afaceri cu BAE, precum si asupra altor companii. Aceleasi surse au adaugat ca o echipa formata din reprezentanti ai SFO si ai Ministerului Apararii au perchezitionat casa din Londra a afaceristului si birourile din Berkshire si au confiscat computere si dosare", noteaza The Guardian.
Raidul a fost realizat in cadrul unei anchete de durata a SFO, asupra platilor secrete efectuate de BAE Systems. In cadrul aceluiasi dosar au fost investigate comisioanele platite de BAE unor demnitari din Arabia Saudita, fostului presedinte din Chile, generalul Pinochet, si altora. La inceputul acestui an, a fost demarata o ancheta in cazul unui presupus comision in valoare de sapte milioane de lire sterline, platit prin intermediul unui agent, pentru a parafa vanzarea catre Romania a doua fregate la mana a doua. Informatia a fost facuta publica tot de cotidianul The Guardian, potrivit caruia "Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar".

Scandalul fregatelor

Citandu-l pe fostul sef al comandamentului pentru operatiuni al Marinei romane, Victor Blidea, cotidianul nota la inceputul lunii iunie ca pretul a fost de 116 milioane de lire sterline, desi Marina olandeza oferea fregate similare, mai bine echipate si aflate inca in serviciul activ, la un pret de 40 de milioane de lire sterline. "Aveam atunci informatii despre fregate olandeze oferite la 20 de milioane de lire sterline bucata. (...) Erau nave in serviciu, nu nave la mana a doua. Fregatele britanice nu sunt rele, dar nu se incadreaza in bugetul fortelor navale (romane). Intretinerea lor este prea scumpa. De asemenea, a trebuit sa le echipam corespunzator, ceea ce inseamna multi bani", a declarat Blidea pentru The Guardian.
Cele doua fregate de tip 22 - HMS London si HMS Coventry - au navigat pana la Constanta anul trecut, dupa ce oficialii din Ministerul Apararii au incheiat un contract cu BAE. Compania britanica a primit 116 milioane de lire sterline din partea Romaniei pentru modernizarea navelor, insa contribuabilii britanici au primit numai cate 100.000 de lire pentru fiecare nava, echivalentul valorii de fier vechi.
Potrivit aceleiasi surse, agentia specializata a Ministerului britanic al Apararii afirma ca Romania ar putea plati pana la 250 de milioane de lire sterline pentru echiparea completa a navelor cu sisteme de armament si electronice noi.
Biroul pentru Fraude Grave de la Londra (SFO) continua ancheta privind presupusa plata a unui "comision" in valoare totala de 8 milioane de lire, achitat off-shore de BAE.

Mita, protejata de o clauza de secretizare

Informatiile publicate in cotidianul britanic au starnit ample reactii in Romania. La 13 iunie, fostul ministru al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, anunta intr-o conferinta de presa ca a cerut Companiei Nationale Romtehnica SA sa solicite, la randul ei, Ministerului Apararii britanic desecretizarea contractului de achizitie al celor doua fregate. El a declarat atunci ca in contract exista o clauza de confidentialitate, care nu permite nici unei parti, fara acordul celeilalte, sa faca publica vreo informatie cuprinsa in acord.
"Nu va pot spune la cat s-ar ridica penalitatile, dar stiu ca ar fi foarte mari. Valoarea pagubelor este stabilita de un Tribunal comercial de la Londra. Numai instanta de judecata ne-ar putea spune", a afirmat Atanasiu.
In ceea ce priveste presupusa spaga data unor personalitati din tara, ministrul a spus ca daca este vorba despre un comision, acesta nu putea fi dat decat unei persoane politice. "Nici macar un general nu si-ar fi permis asta (...) daca au existat comisioane, inseamna ca pretul a fost prea mare", a precizat el.
Pe de alta parte, ministrul Apararii Nationale a afirmat ca "daca se dovedeste ca a fost dat comision vreunui politician roman, partea britanica trebuie sa returneze banii pe fregate".
"Ce inseamna asta? nu dati spaga, ori tineti-va gura... Adica, daca spuneti ca ati dat spaga va luam toti banii inapoi", a explicat el, fara a da numarul clauzei din contract, dar subliniind ca "de-acum inainte in nici un contract al Ministerului Apararii nu va mai exista o astfel de formulare".
In ceea ce priveste pretul platit pentru fregatele britanice ("de trei ori mai mare decat era necesar" - cum scria The Guardian), Atanasiu a sustinut insa ca ministerul a analizat situatia si s-au purtat discutii aproape un an pentru a-l scadea. "Pretul Marii Britanii mi s-a parut foarte mare. Am refuzat semnarea contractului si am negociat aproape un an, pana am ajuns la putin peste jumatatea sumei initiale", a afirmat Teodor Atanasiu.

Perchezitii la birourile din Bucuresti ale familiei Barry

Cu o saptamana inainte de declaratiile lui Atanasiu, surse judiciare sustineau ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a perchezitionat birourile din Bucuresti ale firmei de consultanta Axis Trading, condusa de Georgiana George, in varsta de 41 de ani. Sotul ei, Barry George, un britanic in varsta de 61 de ani, a actionat ca agent pentru BAE in cursul negocierilor. La inceputul lunii iunie, o echipa SFO - Ministerul Apararii a facut o descindere la apartamentul din Londra al familiei Barry, confiscand documente si ducandu-i pe cei doi la sectia de politie pentru interogatoriu. Se pare ca, pentru a cumpara fregatele, Guvernul Romaniei, condus in acea perioada de Adrian Nastase, a obtinut bani de la filiala din Londra a Deutsche Bank, cu sprijinul oficial al Departamentului britanic pentru garantarea creditelor de export.
La data de 8 octombrie, Barry George a suferit un infarct, fiind internat la Spitalul de Urgenta Floreasca la Sectia de cardiologie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.