Londra. 18 ( Rador) - In sedinta de azi dupa amiaza a Camerei Comunelor, d-l Duff Cooper, primul lord al Amiralitatii, a declarat ca in urma negocierilor desfasurate in cursul; ultimelor trei luni, pe baza art. 25 din tratatul naval din 1936, repreze
Londra. 18 ( Rador) - In sedinta de azi dupa amiaza a Camerei Comunelor, d-l Duff Cooper, primul lord al Amiralitatii, a declarat ca in urma negocierilor desfasurate in cursul; ultimelor trei luni, pe baza art. 25 din tratatul naval din 1936, reprezentantii Marii Britanii, Frantei si Statelor Unite au procedat astazi la semnarea unui protocol nou prin care tonajul maxim al cuirasatelor este ridicat dela 35.000 la 65.000 tone.
Calibrul tunurilor ramane neschimbat.
Un protocol cuprinzand dispozitiuni asemanatoare a fost deasemeni semnat intre guvernul Marii Britanii si Germaniei. Intre Marea Britanie si Uniunea Sovietelor n'a intervenit inca un acord asemanator, insa d-l Duff Cooper spera ca un raspuns satisfacator al guvernului din Moscova sa soseasca in curand la Londra.
Primul lord al Amiralitatii a adaugat ca guvernul britanic a instiintat puterile navale semnatare ale tratatului din 1936 ca deocamdata nu-si propune sa construiasca vreun cuirasat avand un deplasament mai mare de 40.000 tone. El nadajduieste ca niciuna din celelalte puteri navale europene nu va depasi aceasta cifra.
Paris 18 (Rador)
Dupa semnarea la Londra a protocolului prin care se pun e in aplicare clauza salvgardarii pentru tonajul cuirasatelor, Ministerul Afacerilor Straine publica urmatorul comunicat:
Guvernul francez ar fi in drept sa construiasca bastimente de 45.000 de tone. Totusi, credincios politicii prin care se tinde sa se reduca la maximum cheltuielile de inarmare, guvernul francez va continua in ceeace priveste propriile sale constructii navale sa respecte cifra maxima de 35.000 de tone, prevazuta de art. 35 din 1936, atata timp cat nicio putere europeana continentala nu va lua initiativa de a construi bastimente depasind acest deplasament.
ZIUA, 19 octombrie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.