Uniunea Europeana nu va impune conditii foarte dure Romaniei si Bulgariei, in momentul aderarii lor la 1 ianuarie 2007, au declarat oficiali din cadrul Executivului european, citati de Reuters, transmite Mediafax. Uniunea Europeana are posibilitatea
Uniunea Europeana nu va impune conditii foarte dure Romaniei si Bulgariei, in momentul aderarii lor la 1 ianuarie 2007, au declarat oficiali din cadrul Executivului european, citati de Reuters, transmite Mediafax. Uniunea Europeana are posibilitatea de a exclude, initial, ambele tari sau doar pe una dintre acestea de la beneficiile depline ale statutului de membru, daca ele nu vor implementa reformele la care s-au angajat, insa unul dintre oficiali a declarat ca blocul comunitar le-ar putea sanctiona numai pentru nerespectarea standardelor in materie de siguranta alimentara. Posibilele sanctiuni sunt menite sa-i linisteasca pe opozantii extinderii, care afirma ca Romania si Bulgaria sunt prea sarace, prea corupte si au un sistem administrativ prea slab pentru a merita integrarea in UE.
Ministrii de Externe din UE au aprobat oficial, marti, recomandarea ca cele doua tari sa se alature blocului comunitar in ianuarie, nu sa astepte pana in 2008, si au confirmat mentinerea "clauzelor de salvgardare".
Clauze de salvgardare neactivate
"Nu ma astept sa fie activata vreo clauza de salvgardare in momentul aderarii, sau poate doar in materie de siguranta alimentara", a declarat sub acoperirea anonimatului un oficial de rang inalt din cadrul Comisiei Europene. In baza acestei masuri, Comisia poate interzice exporturile in alte tari din UE de produse romanesti si bulgaresti care nu corespund standardelor veterinare, fitosanitare si de siguranta a alimentelor impuse de blocul comunitar.
De exemplu, exporturile de porci vii si produse din carne de porc provenind din Romania si Bulgaria vor fi interzise in continuare, atat timp cat pesta porcina nu va fi eradicata. Comisia ar putea intocmi si o lista cu firmele din industria de procesare a alimentelor, carora nu li se va permite sa exporte in restul Uniunii Europene.
Un alt oficial a subliniat ca si in cazul in care Comisia va invoca doar clauza de salvgardare in domeniul sigurantei alimentare in momentul aderarii Romaniei si Bulgariei, ea tot va putea aplica si alte masuri pana in 2010, dupa cum este prevazut in Tratatul de aderare. "Asa cum a afirmat Comisia, progresul celor doua tari pe calea reformelor va fi strict monitorizat", a adaugat oficialul european. Alte masuri ar putea include amanarea platii subventiilor agricole si regionale, daca cele doua tari nu infiinteaza oficii de audit si nu dispun de management adecvat in domeniu, sau daca nu pun la punct o baza de date operationala, referitoare la animale, recolte si terenuri. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.