Din a doua jumatate a lunii noiembrie, Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) va fi inchisa timp de sase luni ca urmare a lucrarilor de reamenajare determinate de restituirea celor 19 picturi provenite de la Muzeul N
Din a doua jumatate a lunii noiembrie, Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) va fi inchisa timp de sase luni ca urmare a lucrarilor de reamenajare determinate de restituirea celor 19 picturi provenite de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu. Lucrarile fac parte din celebra colectie alcatuita la Viena, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, de catre Samuel von Brukenthal (1721-1803) - guvernator al Transilvaniei (1777-1787) si consilier al imparatesei Maria Tereza. Dintre acestea, multe piese au o valoare exceptionala, spun specialistii - "Rastignirea" de Antonello da Messina, "Sfantul Ieronim in desert" de Lorenzo Lotto, doua portrete de donatori de Hans Memling, "Omul cu tichie albastra" de Jan van Eyck, "Uciderea pruncilor" de Pieter Bruegel cel Batran, "Sfanta Familie" de Iacob Jordaens sau "Peisaj olandez" de Philips de Koninck. Galeria de Arta Europeana - amplasata in aripa Kretzulescu a fostului Palat Regal - reflecta, prin cele 300 de opere expuse, parcursul stilistic, estetic si cultural al artei europene, de la goticul tarziu la impresionism. Are ca nucleu impresionanta colectie a regelui Carol I, constituita in ultimul sfert al secolului al XIX-lea si lasata prin testament, in mod expres, Statului Roman.
In octombrie, tinerii si copiii beneficiaza de intrare gratuita in Galeria de Arta Europeana pentru a putea completa traseele-concurs (o metoda de educatie alternativa practicata de muzee din intreaga lume. Ele isi propun sa faca vizita mai atractiva si urmaresc familiarizarea tinerilor cu muzeul). Daca in perioada 11-15 octombrie, au intrat gratuit vizitatorii intre 6 si 14 ani, in intervalul 18-22 octombrie, este randul celor intre 14 si 18 ani. Exista patru tipuri de trasee-concurs adaptate diferitelor grupe de varsta: pentru copii intre 6 si 10 ani ("Calatorie in spatiu si timp. Peisajul") si pentru cei intre 10 si 14 ani ("Rama in rama sau cate imagini putem <<incadra>> intr-un singur tablou"), pentru tineri intre 14 si 18 ani ("Poftiti, va rog!") si pentru vizitatorii de peste 18 ani ("Arhitectura in pictura"). Castigatorii traseelor-concurs vor fi desemnati la sfarsitul lunii viitoare. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.