Iarna se apropie si odata cu ea vin si bolile obisnuite: raceli, gripe. Iata cateva sfaturi pentru a utiliza eficient vitaminele.

Care sunt vitaminele esentiale pentru a face fata cu bine iernii?
Cea mai importanta este vitamin

Iarna se apropie si odata cu ea vin si bolile obisnuite: raceli, gripe. Iata cateva sfaturi pentru a utiliza eficient vitaminele.

Care sunt vitaminele esentiale pentru a face fata cu bine iernii?
Cea mai importanta este vitamina C, care se administreaza preventiv. Aceasta combate virusurile si bacteriile si este utila in cazurile de oboseala. Vitamina B1, cunoscuta pentru stimularea memoriei, este foarte importanta pentru acest sezon. Vitamina A, prezenta in faimosul ulei din ficat de morun, intareste sistemul imunitar si previne aparitia bolilor respiratorii. Aceste vitamine fortifica sistemul de aparare al organismului. De exemplu, in cazul sindromului gripal comun, se recomanda 2 grame de vitamina C administrata zilnic. Preventiv, se asociaza vitamina C in cure cu oligo-elemente si fitoterapie (echinaceea).

Cum se face plinul de vitamine?
In primul rand se supravegheaza alimentatia. Se consuma alimente bogate in vitaminele A, B1 si C. Ficatul de vita, untul, morcovii, spanacul, sunt alimente care contin vitamina A. Vitamina B1 se gaseste in carnea de porc, painea integrala, drojdia de bere. Vitamina C este prezenta in citrice, varza, conopida, kiwi si cartofi. Fructele si legumele trebuie consumate proaspete, pe cat este posibil. De altfel, vitamina C este sensibila si este distrusa prin prepararea termica a alimentelor. Daca nevoia de vitamina C este mare se recomanda asocierea cu suplimentele care se gasesc in farmacii.

Suplimentele vitaminice prezinta riscuri?
Daca sunt administrate corect nu prezinta pericole. Majoritatea vitaminelor, administrate in doze rezonabile, nu prezinta toxicitate. Dar trebuie, totusi, luate precautii. In doze mari, vitamina B1 poate fi toxica si este nerecomandata femeilor insarcinate pentru ca poate provoca fatului malformatii. Vitamina C nu este toxica, dar in doze mari poate provoca insomnii persoanelor mai sensibile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.