Intr-un aviant poetic de nestavilit, ministrul Vladescu a comparat bugetul pentru anul 2007 cu un zimbru carpatin. Zimbrul ministrului Finantelor ar vrea sa simbolizeze forta si bunastarea pe care Guvernul Tariceanu, prin politicile sale bugetare, le va aduce anul viitor in viata tuturor romanilor.
Din pacate, comparatia ministrului Vladescu este cat se poate de nefericita, pentru ca in legenda de intemeiere a Moldovei, zimbrul carpatin are un sfarsit cat se poate de tragic, fiind rapus de voievodul Dragos intr-o lupta epica. Fortand putin comparatia ministrului Finantelor, putem spune ca si bugetul propus de guvernanti va fi rapus de realitatile economiei romanesti post-aderare.
Dupa ce au colorat in portocaliu valori precum dreptatea si adevarul, politicienii Aliantei PNL-PD folosesc acum un alt simbol national pentru a-si promova propriile proiecte politice. In ritmul acesta, cand guvernarea Aliantei va lua sfarsit, Romania va fi mai saraca, nu doar din punct de vedere economic si politic, ci si din punct de vedere moral, deoarece tot mai multe repere si simboluri vor fi golite de continut pentru a alimenta comparatiile guvernantilor.
Zimbrul bugetar este mandru pe hartie. Realitatea ne arata numeroasele probleme ale proiectului de buget aprobat de Guvern si trimis catre dezbaterea Parlamentului. Guvernantii promit mai ceva ca in campania electorala, dar pilonii pe care este asezat proiectul de buget sunt subrezi si instabili. Veniturile bugetare au fost umflate artificial pentru a putea sustine cheltuielile publice record prevazute pentru anul viitor. Banii pe care autoritatile le promit cu generozitate pentru Educatie, Sanatate si protectie sociala reprezinta o imensa iluzie. Bani au fost si anul acesta, numai ca ministrii Cabinetului Tariceanu nu au reusit sa-i cheltuiasca. In conditiile in care aceiasi ministri vor gestiona si in 2007 finantele publice, iar reforma in administratie si restructurarea cheltuielilor au fost amanate pentru guvernarile viitoare, sunt slabe sanse ca banii pe care ii promite Guvernul sa ajunga la destinatie.
Banii pe care premierul Tariceanu ii promite pensionarilor reprezinta o palida consolare fata de scumpirile la utilitati stabilite pentru anul 2007. In razboiul dintre talonul de pensie si factura la intretinere, cea din urma va avea si anul viitor castig de cauza, pentru ca oficialii de la Palatul Victoria nu reusesc sa gaseasca o solutie de durata pentru situatia pensionarilor. Din pacate, protectia sociala cu care se lauda autoritatile reprezinta numai 10% din PIB, in conditiile in care in 2004 suma ajungea la 13% din PIB, iar in majoritatea tarilor europene ea depaseste 16-17% din PIB.
Agricultorii vor fi anul viitor si mai napastuiti decat sunt in prezent. Strategia liberalilor urmareste sa desfiinteze proprietatile mici taranesti si sa puna in loc ferme agricole de mari dimensiuni. Corect, numai ca planul Guvernului Tariceanu se opreste aici. Ce se va intampla cu milioanele de tarani care vor fi nevoiti sa renunte la pamant pentru a face loc fermelor? Cum vor trai acesti oameni a caror singura sansa de supravietuire este acel petic de pamant pe care il au in proprietate? Guvernantii nu pot raspunde la aceasta intrebare. In schimb, au prevazut in proiectul de buget scaderea subventiilor in agricultura cu 23% fata de nivelul de anul acesta. In conditiile in care, incepand cu anul viitor, intra in vigoare si impozitul pe veniturile din agricultura, este evident ca singura alternativa pentru tarani este sa-si vanda proprietatile. Poate se vor apuca de crescut zimbri.
Bugetul propus de Guvern pentru anul viitor reia o serie de promisiuni pe care politicienii Aliantei le faceau inca din campania electorala. Doi ani au trecut din mandatul Guvernului Tariceanu si aproape nimic din ceea ce s-a promis in 2004 nu s-a realizat. Sistemul de sanatate este in continuare macinat de subfinantare, la care se adauga mai nou si "reforma" domnului contabil Nicolaescu. Invatamantul romanesc a fost marcat de cele mai ample miscari de protest din ultimii ani, in vreme ce pensionarii au fost nevoiti sa protesteze in strada fata de ignoranta guvernantilor.
De cata incredere poate sa beneficieze un Guvern care, la jumatatea mandatului, incearca sa revanda marfa pe care populatia a mai achitat-o odata?