In episodul de astazi al serialului dedicat dramelor proprietarilor, cazul urmasilor fostului detinut politic Teodor Sobieschi este revoltator nu numai prin faptul ca acestia sunt purtati pe drumuri de ani de zile, ci si prin nesimtirea de care da
In episodul de astazi al serialului dedicat dramelor proprietarilor, cazul urmasilor fostului detinut politic Teodor Sobieschi este revoltator nu numai prin faptul ca acestia sunt purtati pe drumuri de ani de zile, ci si prin nesimtirea de care dau dovada autoritatile locale din judetul Galati. Ca si in cazul altor proprietari in varsta, si in situatia lui Petru Sobieschi si a surorilor sale, Viorica Sobieschi si Florentina Ciobanu, autoritatile locale se comporta de parca intentionat vor sa traga de timp in speranta ca petentii vor muri si astfel terenurile la care aveau drept de proprietate le vor putea trafica definitiv, in beneficiul celor care conduc, vremelnic, comunitatile locale respective. In plus, in cazul in care mostenitorii de drept nu locuiesc in localitatile unde se afla proprietatile revendicate, cum este situatia lui Petru Sobieschi, care locuieste in Bucuresti, autoritatile locale, fie de la nivel de comuna, fie de la nivelul prefecturii judetene nici macar nu catadicsesc sa raspunda. Sau daca, intr-un tarziu, totusi raspund, misivele respective contin raspunsuri de tipul "am primit - nu se poate!" sau "mai reveniti alta data!". Petru Sobieschi si surorile sale, una domiciliata in Braila, iar cealalta in Tecuci, au de recuperat de pe urma parintilor peste 13 hectare de teren arabil in comuna Ivesti precum si peste 35 de hectare arabil si peste 7,37 hectare de padure in comuna Umbraresti, ambele din judetul Galati.
Urmasi de detinut politic
Din toate aceste proprietati pe care, conform actelor de necontestat, urmasii lui Teodor Sobieschi ar fi trebuit sa le primeasca de mult, cei trei frati au primit niste "firimituri" de nici trei hectare. Restul terenurilor revendicate au fost date pe ochi frumosi, unor smecheri locali.
In comuna Ivesti, fratii Sobieschi au de recuperat 13,80 hectare. "Bulai Tita, nascuta Sobieschi in anul 1861, sora bunicului meu, a vandut in anul 1943 nepotului sau Teodor Sobieschi, tatal nostru, suprafata de 7,25 hectare de teren arabil, din corpul de 13,80 hectare pe care il poseda, fiind vaduva. Este evident ca vanzarea s-a efectuat pentru a nu exista probleme la decesul ei, cumparatorul intrand in posesie de drept, fara indeplinirea nici unei formalitati, la savarsirea din viata a vanzatorului. Matusa tatalui nostru s-a prapadit in 1952, cand tatal nostru Teodor Sobieschi era arestat la Canal pentru manifestari ostile la adresa regimului comunist. Totusi, se intocmeste un proces verbal, lasand ca mostenitori pe Maria si Teodor Sobieschi, parintii nostri", se spune in memoriul adresat ZIUA de Petru Sobieschi.
Avocatul Poporului apara... autoritatile
Ca si in alte cazuri, mai ales in cele ale urmasilor fostilor detinuti politici, si in situatia mostenirii Sobieschi actele originale ale proprietatilor au fost gasite cu mare greutate, autoritatile locale si centrale, inclusiv sefii arhivelor lasandu-se cu greu convinse sa returneze actele necesare petentilor. In fond, aceasta metoda face si ea parte, pe langa un intreg arsenal, din sistemul hotiilor care reprezinta statul in relatia cu cetatenii. "Actele originale gasindu-le cu mare intarziere, nu am mai avut cum sa solicitam restituirea terenurilor la care aveam dreptul conform Legii 18/1991. Astfel ca am fost nevoiti sa asteptam si am inaintat cerere de recuperare a intregii suprafete de 13,80 de hectare in baza Legii 1/2000. Cu toate interventiile si zecile de audiente pe care le-am avut la Primaria Ivesti dar si la Prefectura Galati, pana in prezent nu ni s-a restituit mai nimic din suprafata la care avem dreptul. Pentru inceput, printr-o adresa din 10 iulie 2000, ni se raspunde, scurt si fara nici un argument, ca nu ni se restituie terenul deoarece "nu exista hotarare a comisiei locale". Ulterior, am sesizat de mai multe ori institutia Avocatul Poporului, deoarece Primaria Ivesti nu raspundea la nici una dintre petitiile noastre. Raspunsurile primite de la Avocatul Poporului, pe 6 august 2001 si pe 24 ianuarie 2002, mie mi se par incredibile: "Nu am primit nici un raspuns de la Primaria Ivesti"! Asadar, ditamai institutia platita din banii publici, in decurs de aproape un an de zile, a asteptat un raspuns, fara a cere nici un fel de relatii! Am revenit din nou cu memorii la Avocatul Poporului si, pe 16 mai 2002 mi se raspunde, anexand si un act al Primariei Ivesti, ca respingerea este corecta deoarece s-a restituit la comuna Umbraresti zece hectare, in acelasi timp transmitandu-mi ca s-a depasit termenul si ca nu s-a contestat!!! Un raspuns total aiuritor, mincinos de-a dreptul, fara nici o legatura cu speta, in vedere ca in comuna Umbraresti am alta problema, acolo solicitand peste 35 de hectare din care, pana in prezent, nu am primit nimic! Interesant este ca acelasi raspuns, aproape tras la indigo, l-am primit si de la Prefectura Galati, pe 31 ianuarie 2003", ne spune, plin de amaraciune, Petru Sobieschi.
Teren la sosea
Toate revenirile ulterioare ale urmasilor fostului detinut politic Teodor Sobieschi au fost sortite esecului: "In perioada 2002-2005 am protestat prin cereri diverse, atat la prefectura cat si la primarie. In 17 martie 2005 m-am deplasat la Primaria Ivesti dar raspunsul din 8 aprilie 2005 arata ca cererea mea urmeaza sa fie clasata! M-am adresat din nou Prefecturii Galati dar am primit acelasi raspuns. Am angajat si un avocat si pe 19 mai 2005 am incercat o conciliere care a ramas fara nici un rezultat. Pe data de 8 septembrie 2005 am depus o noua cerere, de aceasta data in baza Legii 247/2005, solicitand, de data aceasta, 14,75 hectare, deoarece Arhivele Nationale, in sfarsit, mi-au transmis un document care atesta aceasta suprafata dar pe numele Bulai Dragostina, matusa lui tata. Am cerut suspendarea procesului civil pe care il aveam, in speranta ca va fi solutionata favorabil cererea mea dar mi se respinge din nou solicitarea de restituire cu motivatia "lipsa dovada de deposedare" iar in urma contestatiei mele imi sunt trimise alte inexactitati, ca sa nu le spun minciuni! Am solicitat tratarea penala a primarului comunei Ivesti, Ion Corpaci, dar pana acum nu am primit nici un raspuns concludent nici de la Parchetul de pe langa Judecatoria Liesti si nici de la politia din aceeasi localitate careia i-a fost trimisa plangerea mea penala. Una peste alta, dincolo de documente, de toate minciunile pe care autoritatile locale mi le tot indruga, de refuzul lor inversunat de a ne restitui proprietatile, pentru mine un lucru este cert: primarul din Ivesti refuza sa ne dea terenul deoarece are deschidere la drumul judetean Galati-Tecuci, are valoare buna de piata si a fost deja repartizat abuziv anumitor persoane, cu toate ca se stia cui apartinuse respectivul teren!", declara Petru Sobieschi. "De asemenea, parintii nostri au avut in comuna Umbraresti 35,75 hectare de teren arabil si 7,37 hectare de padure. Primarul Ioan Bulai, din Umbraresti, nu a vrut sa ne retrocedeze decat 2,25 hectare, in bataie de joc, cu toate ca terenurile exista si pot fi retrocedate. Trebuie sa spun ca, intr-un tarziu, am primit un titlu de proprietate pentru sase hectare de padure, dar nici pana acum nu am fost pusi in posesie. Probabil ca padurea noastra a si fost defrisata de smecherii locului", scrie Petru Sobieschi, in numele sau si al surorilor sale, in speranta ca "unii functionari din Primariile Ivesti si Umbraresti, precum si de la Prefectura Galati, se vor trezi la realitate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.