Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a aparut in public, in urma cu doua zile, pentru prima data dupa anuntul privind un test nuclear efectuat la 9 octombrie. Inconjurat de ofiteri ai Marelui stat major, Kim a asistat la un spectacol grandios al Armate
Liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a aparut in public, in urma cu doua zile, pentru prima data dupa anuntul privind un test nuclear efectuat la 9 octombrie. Inconjurat de ofiteri ai Marelui stat major, Kim a asistat la un spectacol grandios al Armatei populare a statului comunist. Spectacolul organizat pentru marcarea a 80 de ani de la crearea organizatiei "Uniunea impotriva imperialismului" a fost completat de o defilare populara nocturna cu torte si sloganuri pro-comuniste. Disparitia lui Kim Jong-Il de pe scena publica nu este un episod singular. Liderul Phenianului a stat intr-un con de umbra timp de 40 de zile Acesta nu si-a mai facut aparitia timp de 40 de zile, dupa testele cu rachete balistice efectuate la 5 iulie, in timp ce, dat fiind decalajul de fus orar, in SUA nu se stinsesera inca focurile de artificii in cinstea Zilei Nationale de 4 iulie. La Washington, presedintele american, George W Bush, s-a intalnit cu Ban Ki-Moon, marti, pentru prima oara dupa desemnarea oficiala a acestuia ca succesor al lui Kofi Annan, in functia de secretar general al ONU. In cadrul convorbirilor, Bush si-a afirmat "determinarea" de a nu lasa Coreea de Nord "sa ameninte pacea in regiune".
Condoleezza, pe urmele bombei
Serviciile de informatii americane, care nici la ora actuala nu s-au pronuntat, concret, daca "a fost sau nu a fost test nuclear" afirma, acum, ca "activitatea detectata la obiectivele presupuse de teste nucleare in Coreea de Nord ar putea pregati un al doilea test". Un responsabil american care a dorit sa-si pastreze anonimatul a precizat, totusi, ca nu exista probe asupra iminentei acestui al doilea test. Pe urmele scandalului nuclear nord-coreean, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a parasit, marti, Statele Unite cu destinatia Tokyo, prima etapa a unui turneu in Asia si Rusia, destinat sa convinga vecinii Coreei de Nord sa aplice pe deplin sanctiunile impotriva Phenianului. O ziarista-vedeta a postului de televiziune american ABC News, Diane Sawyer, prezentatoarea emisiunii Good Morning America, a fost autorizata sa petreaca o saptamana in Coreea de Nord, in acest context mai mult decat agitat. Vicepresedintele canalului de stiri, Jeffrey Schneider, a admis ca prezenta Dianei Sawyer la Phenian, chiar in actuala perioada de criza, "da, evident, bine pentru o televiziune de informatii ca ABC News". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.