Scriitorul american laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel (foto), este considerat unul dintre posibilii candidati la succesiunea presedintelui israelian, Moshe Katsav, aflat, in prezent, in centrul unui rasunator scandal sexual. Potrivi
Scriitorul american laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel (foto), este considerat unul dintre posibilii candidati la succesiunea presedintelui israelian, Moshe Katsav, aflat, in prezent, in centrul unui rasunator scandal sexual. Potrivit cotidianului Maariv, care citeaza oficiali din anturajul premierului Ehud Olmert, acesta din urma a afirmat ca ar dori ca functiile mai mult onorifice si reprezentative ale sefului statului sa fie asumate de o personalitate independenta, care nu provine din clasa politica. Conform aceleiasi surse, Wiesel - supravietuitor al lagarelor naziste - nu a fost contactat oficial, deocamdata, de premierul Olmert. Wiesel, scriitor de nationalitate americana nascut in 1928, care se bucura de un mare prestigiu pe scena internationala, ar putea dobandi foarte rapid si cetatenia israeliana, in cazul in care ar fi desemnat presedinte. Actualul sef al statului nisraelian, Moshe Katsav, suspectat de viol si hartuire sexuala, ar putea fi nevoit sa demisioneze, dupa ce politia a recomandat consilierului juridic al Guvernului, Menahem Mazouz, sa demareze procedura judiciara impotriva lui. Inculparea presedintelui, pe care majoritatea expertilor juristi o apreciaza drept inevitabila, a declansat o cursa la succesiune, mai multe nume fiind citate de presa in acest sens. Printre acestea se numara cel al deputatului Likud (opozitia de dreapta) Reuven Rivlin si cel al vicepremierul Shimon Peres (membru al partidului Kadima, al premierului Olmert), amator de orice functie inalta, desi are 83 de ani si doarme, de multa vreme, in sedintele de guvern. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.